En guide för att överleva klimakteriet – från de första symptomen till menopausen

Hela 85% av alla kvinnor i 30- och 40-årsåldern upplever symptom på (för)klimakteriet, som kan pågå i upp till 10 år innan den sista mensen**.

Även om klimakteriet är en naturlig och oundviklig del av livet, kan det vara en riktig berg- och dalbana. Oregelbunden och riklig mens, värmevallningar och nattliga svettningar, sömnstörningar, hjärndimma och viktuppgång är alla tecken på att kroppen befinner sig i övergångsåldern.

Att överleva klimakteriet: En guide

Att förstå klimakteriet

Menopausen är en helt normal del av varje kvinnas liv, och innebär att mensen upphör, det vill säga att det har gått mer är 12 månader sedan den sista blödningen. Det inträffar i genomsnitt vid 45-55 års ålder, men varje resa är unik. Många upplever en tidig menopaus redan före 45 års ålder.

Övergången till menopausen kallas klimakteriet eller övergångsåldern och kan variera enormt mycket från kvinna till kvinna. Den kan börja upp till 10 år före den sista mensen, och medan vissa upplever minimala besvär, går de flesta igenom en mängd fysiska och känslomässiga förändringar.

Dessa förändringar beror på att äggstockarna producerar allt mindre östrogen, ända tills produktionen upphör helt och hållet i samband med att mensen upphör.

De sista 2 åren före menopausen är ofta de tuffaste, eftersom det är då som östrogennivåerna minskar som mest. Man kan uppleva en viss lättnad efter menopausen, när mensen har upphört, men det gäller inte för alla. Många lider fortfarande av klimakteriebesvär flera år (eller ett helt decennium) efter sin sista mens.

Symtomen varierar från kvinna till kvinna men brukar vara ganska lätta att känna igen!

De första tecknen på klimakteriet

Hur övergångsåldern ser ut för varje enskild kvinna beror på flera olika faktorer som genetik, livsstil och allmän hälsa. Vissa upplever bara några få förändringar, medan de alla flesta upplever en mängd obehagliga symtom.

PMS

De första tecknen kan vara subtila, till exempel i form av oregelbunden mens. Man kan få längre eller kortare cykler, mer eller mindre rikliga blödningar, och mensen kan utebli helt och hållet. Många upplever dessutom att PMS-symtomen förvärras under denna period.

Nattliga svettningar, sömnsvårigheter och humörsvängningar kan komma härnäst. Kroppen börjar att omfördela vikten från höfter och lår till magen, och fettsamlingen kan gå snabbare. Men det i särklass vanligaste symptomet är värmevallningar. Det kan kännas som om man svettas i Saharaöknen den ena stunden, och fryser i Arktis i nästa.

Andra förändringar som man kan uppleva under denna tid är:

  • Låg ämnesomsättning
  • Uppblåsthet
  • Vaginal torrhet och obehag
  • Urinträngningar
  • Trötthet och energidippar
  • Koncentrations- och minnessvårigheter
  • Förändrad sexlust
  • Torr hud
  • Håravfall

Att överleva övergången

Alla faser av klimakteriet kan innebära stora fysiska och känslomässiga utmaningar. Bara tanken på klimakteriet är överväldigande för många. Från identitetskriser till en känsla av att ett viktigt kapitel i livet är på väg att avslutas – det här är en tid som kan skapa stor osäkerhet och påverka vardagen i allra högsta grad.

Många kvinnor upplever en djup känsla av sorg under klimakteriet. Insikten om att man inte längre kan få barn kan innebära en svår mental omställning. Det kan utlösa en känsla av distans till sin identitet som fertil kvinna.

För dem som genomgår tidig menopaus före 45 års ålder kan situationen vara särskilt skrämmande. Det uppstår en diskrepans mellan hur man uppfattar sig själv och vad klimakteriet innebär för andra. Det känns som att man borde vara på topp, men kroppen säger något annat.

En kvinna som tränar

Förändrad kroppsform och viktuppgång kan påverka självkänslan och kroppsuppfattningen i takt med att kvinnan i spegeln blir allt svårare att känna igen.

Värmevallningarna kan slå till när man minst anar det och få det att kännas som om man befinner sig i tropikerna, mitt i kalla vintern. De nattliga svettningarna berövar en på välbehövlig nattsömn och får en att känna sig fullständigt utmattad.

För många sammanfaller klimakteriet dessutom med de bästa åren i karriären. Kombinationen av fysiska symtom, humörsvängningar och hjärndimma kan påverka arbetsprestationen och produktiviteten.

Det kan vara en riktig berg- och dalbana, och kännas som om man har förlorat kontrollen över sitt eget liv. Tyvärr kan symtomen pågå i flera år, så det är viktigt att ta itu med dem innan de tar över helt och hållet!

5 naturliga sätt att lindra klimakteriebesvären

Genom att göra vissa livsstilsförändringar kan du lindra klimakteriebesvären och göra övergångsåldern enklare och mer behaglig. Lyckligtvis finns det några sätt att upprätthålla sitt välbefinnande under denna speciella tid i livet.

1. Träna!

Att ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet har många fördelar under klimakteriet. Det kan förbättra humöret, boosta energinivån och bidra till bättre sömn. Aktiviteter som promenader, yoga, simning och styrketräning kan vara särskilt bra.

Dessutom hjälper motion till att hålla en sund vikt, vilket kan lindra en del av klimakteriebesvären.

Kvinnor med yoga-mattor

2. Drick mycket vatten

Torr hud är ett vanligt problem under klimakteriet. Att dricka 8-12 glas vatten om dagen kan hjälpa till att lindra detta symptom och samtidigt reducera uppblåsthet med koppling till hormonella förändringar. Att dricka vatten ökar dessutom ämnesomsättningen och kan hjälpa till att förhindra viktuppgång.

Vatten är viktigt

3. Hoppa inte över måltider

Att äta oregelbundet och hoppa över måltider kan förvärra vissa av symtomen, eftersom det har en negativ inverkan på ämnesomsättningen och kan skada den hormonella hälsan.

Ät regelbundet

4. Ät balanserat

En välbalanserad kost som är rik på protein hjälper till att förhindra muskelförlust och ökar mättnadskänslan, vilket i sin tur främjar viktminskning. Det kan bidra till att stabilisera blodsockernivån och främja hormonbalansen.

Att skära ner på raffinerat socker, koffein och alkohol kan också bidra till att lindra värmevallningar och nattliga svettningar.


Ät balanserat

5. Ta hjälp av naturliga kosttillskott med fytoöstrogener

Ofta räcker det inte med livsstilsförändringar för att uppnå komfort i klimakteriet. Därför kan kosttillskott med fytoöstrogener vara ett bra komplement!

Fytoöstrogener är växtföreningar som efterliknar östrogenets funktion i kroppen. De kan hjälpa till att balansera hormonnivåerna och lindra symtom som värmevallningar och nattliga svettningar.

Dessa föreningar finns i växter som humle och rödklöver, som har visat sig kunna kompensera för sjunkande östrogennivåer under klimakteriet.

Läs vidare för att ta reda på hur Lena lyckades förbättra sin livskvalitet med hjälp av naturliga och hormonfria kosttillskott!

För Lena var klimakteriet en riktig mardröm

Hej, jag heter Lena och jag skulle vilja dela med mig av min berättelse om hur jag hanterade klimakteriet. När jag var 44 år gammal kändes det som om jag precis hade börjat leva mitt liv som jag själv ville. Jag var skild och båda barnen pluggade på universitetet, så jag var i stort sett ensam. Men det gjorde mig inget, det gav mig tid att ägna mig åt nya intressen. Jag hade planer på att gå en salsakurs, lära mig dreja och kanske till och med träffa någon ny.

Men precis när jag var i färd med att börja njuta av min nyvunna frihet började kroppen att vända sig emot mig. Min mens varade i över en vecka, och för det mesta hade jag ingen aning om när jag skulle få den. Dessutom hade jag hemsk mensvärk. Jag minns att jag behövde stanna hemma från jobbet mer än en gång!

Och det var bara början. Jag fick svårt att koncentrera mig och var jättetrött hela dagarna. Men när jag äntligen gick och la mig var det omöjligt att sova. Jag svettades och ibland var jag så varm att jag bara låg och vände och vred på mig i sängen.

Alla mina planer rann ut i sanden. Det kändes som om jag inte hade någon kontroll över min kropp, och jag hatade det. Jag kunde inte hålla igång och hade inte ens lust att umgås med folk, eftersom jag aldrig visste när värmevallningarna skulle slå till nästa gång.

Jag längtade efter att få min sista mens, så att mardrömen äntligen skulle vara över, men min läkare sa att det kunde dröja flera år till, med tanke på min ålder! Jag kunde inte föreställa mig att leva så här en minut till, än mindre flera år!

Jag började undersöka om det fanns något sätt att få bukt med problemen på naturlig väg. Jag la om min kost, slutade dricka alkohol och gjorde det till en regel att alltid börja dagen med en kort promenad. Jag tyckte mig märka skillnad i början, men det var nog mest önsketänkande.

Värmevallningarna är äntligen borta!

Lena: "Jag kan äntligen sova hela natten, och värmevallningarna är borta!"

Jag läste så många artiklar på nätet och testade till och med ett receptbelagt hormontillskott för att lindra några av symtomen som jag upplevde. Men för att vara ärlig så var jag lite tveksam till att äta hormoner, och jag mådde inte bättre av att ta det.

Det var då jag började läsa på olika forum. Jag behövde veta hur andra kvinnor gjorde, och om det fanns något som hjälpte.

En kvinna i ungefär samma ålder rekommenderade M-Pause. Jag var nyfiken på vad som var så speciellt med just den produkten, och det var då jag fick höra talas om fytoöstrogener. Jag visste inte att man kunde balansera sina östrogennivåer utan att använda hormoner!

Jag bestämde mig för att ge det ett försök, och det visade sig vara precis vad jag behövde. Jag har använt det i 6 månader nu, och det är jag otroligt glad för! Det gjorde mensvärken mer hanterbar och jag blev överlycklig när värmevallningarna försvann.

Jag känner mig så fri nu. Jag har fått tillbaka kontrollen över min kropp, och det känns ärligt talat inte ens som om jag är i klimakteriet. Jag har äntligen energi att röra på mig, dansa och ägna mig åt det jag älskar.

M-Pause har varit min livlina de senaste månaderna. Det har hjälpt mig att få tillbaka mitt självförtroende. Salsakursen har varit suverän! Jag hade aldrig klarat det utan M-Pause.

M-Pause – för lugn och komfort i klimakteriet

Det går inte att undvika övergångsåldern, men det finns ett sätt att må bättre (och se bättre ut!) under denna tuffa del av livet. M-Pause är en helt naturlig och hormonfri lösning för att stötta kroppen genom den hormonella omställningen.

M-Pause innehåller extrakt av humle och rödklöver – det erbjuder lindring när kroppens östrogennivåer sjunker och hjälper till att lindra de livsomvälvande symtomen som klimakteriet och menopausen förknippas med.

M-Pause är det perfekta komplementet till en daglig rutin som främjar komfort i klimakteriet, med färre värmevallningar och nattliga svettningar, bättre sömn och ökat fokus.

För bättre självförtroende och mer vitalitet – även under de mest krävande hormonella förändringarna.

Testa M-Pause i lugn och ro

Just nu har vi ett tidsbegränsat specialerbjudandeM-Pause som du bara inte får missa!

Och eftersom vi är så övertygade om produktens effektivitet erbjuder vi dig hela 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Ta del av erbjudandet och ta tillbaka kontrollen över din kropp. Men skynda, antalet är begränsat!

**Källor: 

Fugate Woods, N., PhD, RN, Sullivan Mitchell, E., PhD, RN. “Symptoms during the perimenopause: prevalence, trajectory, and significance in women’s lives”. The American Journal of Medicine (2005), Vol 118, 145-245. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00885-5/pdf 

Cleveland Clinic Medical. “Menopause: What It Is, Age, Stages, Signs & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause 

“11 Natural Ways to Reduce Symptoms of Menopause.” Healthline, www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips 

Produkter för dig