Tomt i varukorgen?
Det kan bara bero på att du inte har sett våra senaste erbjudanden!
Vi använder kakor på vår hemsida som inte lagrar personuppgifter. Vissa kakor kan redan vara installerade. Genom fortsatt användning av webbplatsen godkänner du att de används.
Kontakta oss online
Fri frakt över 500 kr
100% nöjdhetsgaranti
Kontakt
info@sensilab.seKlimakteriet är en naturlig process som inträffar när äggstockarna åldras och producerar minde könshormoner.
Kroppen börjar att genomgå en rad förändringar som en reaktion på minskade nivåer av:
En av de mest betydande förändringarna är förlusten av aktiva äggblåsor. Äggblåsor, eller folliklar, är små vätskefyllda säckar i äggstocken som utsöndrar hormoner och kan frigöra ägg från äggstocksväggen, vilket möjliggör menstruation och fertilitet.
Menopaus är det ord som används för att beskriva tidpunkten för den sista menstruationen. Enkelt uttryckt kan man konstatera att menopausen har inträffat när det har gått 12 månader sedan den senaste mensen och kvinnan inte längre kan bli gravid naturligt. Det inträffar vanligtvis i 45 till 55 års ålder, men kan förekomma både tidigare och senare.
Oftast sker det gradvis att mensen kommer mer och mer sällan under några års eller månaders tid, innan den upphör helt och hållet. Men blödningarna kan också sluta plötsligt.
Klimakteriet – eller övergångsåldern – är tiden kring menopausen, när äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. De flesta kvinnor drabbas av sina första klimakteriebesvär cirka fyra år innan de får sin sista mens, och symtomen fortsätter ofta i cirka fyra år efter den sista mensen.
Ett litet antal kvinnor upplever klimakteriebesvär i upp till ett decennium innan menopausen inträffar, och 1 av 10 kvinnor upplever klimakteriebesvär i hela 12 år efter sin senaste mens.
Det finns flera faktorer som avgör när klimakteriet inträffar för olika kvinnor, inklusive genetik, livsstil och äggstockshälsa. För ungefär 1% av alla kvinnor börjar klimakteriet innan de fyllt 40. Det kallas för förtida klimakterium. Cirka 5% av alla kvinnor genomgår klimakteriet vid 40 till 45 års ålder. Det kallas tidigt klimakterium.
Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om klimakteriet!
Preklimakterium (även kallat förklimakterium eller perimenopaus) avser perioden innan den sista mensen. Under denna period börjar äggstockarna gradvis att producera mindre östrogen. Den varar fram till menopausen, när äggstockarna helt och hållet upphör att frigöra fler ägg.
Hur länge preklimakteriet varar kan variera från person till person, från några månader till flera år. För de flesta börjar det i mitten av 40-årsåldern, medan vissa upplever det redan i 30-årsåldern. Andra skippar preklimakteriet helt och hållet och får sin sista mens mer plötsligt.
Under preklimakteriet är det vanligt att mensen blir oregelbunden. Den kan komma mer sällan och det är inte ovanligt att den hoppar över en eller ett par månader. Blödningarna kan också förändras och bli mer eller mindre rikliga.
Postklimakteriet (även kallat postmenopaus) syftar på tiden efter den sista mensen.
Även om klimakteriet är en naturlig biologisk process, så kan de fysiska symptomen, som värmevallningar och känslomässiga symtom, påverka vår livskvalitet genom att störa sömnen, sänka energinivån och inverka negativt på vårt känslomässiga välbefinnande.
Vilka tecken och symtom man upplever, inklusive förändringar i menstruationen, kan variera mycket från kvinna till kvinna. Men du kommer sannolikt att uppleva att mensen blir oregelbunden innan den upphör helt.
Uteblivna menstruationer är vanligt och förväntat under preklimakteriet. Det kan hända att du hoppar över en månad och att mensen sedan kommer tillbaka, eller att det går flera månader mellan blödningarna för att sedan återgå till det normala under en tid. Cyklerna kan också bli kortare, så att mensen kommer oftare än vanligt.
Varje kvinnas upplevelse av klimakteriet är unik. Men generellt sett tenderar symtomen att vara mer allvarliga när klimakteriet inträffar plötsligt eller på kort tid.
Bortsett från förändringar i menstruationscykeln är symtomen för preklimakteriet, menopaus och postklimakteriet generellt sett mycket lika. De vanligaste tidiga tecknen på preklimakteriet är:
Klimakteriet kan orsaka obehagliga symtom, som värmevallningar och viktuppgång. De flesta kvinnor behöver ingen medicinsk behandling för klimakteriet. Uppskattningsvis 75% av alla kvinnor upplever värmevallningar i samband med klimakteriet.
Andra vanliga symptom under klimakteriet:
Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att lindra milda till måttliga klimakteriebesvär på naturlig väg, med hjälp av naturliga hjälpmedel och förändringar i livsstilen.
Här kommer några enkla tips för att hantera klimakteriebesvär:
Klä dig i rymliga plagg i flera lager, särskilt under natten. Det gäller även under perioder med varmt eller oförutsägbart väder. Det kan hjälpa dig att hantera värmevallningar.
Genom att hålla en sval temperatur i sovrummet och undvika tjocka filtar kan du minska risken för nattliga svettningar. Om du ofta svettas på natten kan du överväga att använda ett vattentätt madrasskydd under sängkläderna för att skydda madrassen.
Försök att minska ditt dagliga kaloriintag med cirka 400 kalorier för att hålla vikten. Träna måttligt i 20 till 30 minuter om dagen. Det kan hjälpa dig att:
Det finns naturliga kosttillskott som hjälper till att lindra klimakteriebesvär, utan några hormoner eller kemikalier som kan orsaka biverkningar. Ett av de bästa kosttillskotten på marknaden för att lindra klimakteriebesvär är M-paus.
M-Pause är ett växtbaserat kosttillskott som tillverkas inom EU i enlighet med strikta läkemedelsstandarder. Det är fullt av ingredienser som bevisligen lindrar klimakterierelaterade symtom.
Du kan även komplettera din kost med tillskott av kalcium, D-vitamin och magnesium för att stötta din benhälsa, höja din energinivå och förbättra din sömnkvalitet.
Avslappnings- och andningstekniker, som yoga och meditation, kan vara till stor hjälp.
Använd fuktighetskräm dagligen för att motverka torr hud. Det kan vara bra att undvika överdriven badning och simning, som kan torka ut och irritera huden.
Du kan testa olika huskurer, som att dricka te eller ta naturliga kosttillskott. Vi rekommenderar SleepLux – ett växtbaserat tillskott som hjälper till att förbättra sömnkvaliteten. Om du ofta har svårt att sova bör du prata med din läkare, så att hon eller han kan hjälpa dig att hantera problemet.
Sluta röka och undvik att utsätta dig för passiv rökning. Exponering för cigaretter kan förvärra symtomen.
För att undvika att symptomen förvärras bör du även begränsa ditt alkoholintag. Att dricka mycket under klimakteriet kan öka risken för hälsobesvär.
*Ansvarsfriskrivning: Resultaten kan variera från person till person och kan skilja sig från de resultat som beskrivs på hemsidan.
Produkter för dig