5 sätt att bättre hantera stress

Stress är en del av livet – stora fysiska och psykiska utmaningar, livsförändringar och viktiga beslut ger upphov till en viss mängd kortvarig stress. Det är kroppen utrustad för att hantera. Faktum är att denna typ av stress gör att du tänker klarare och reagerar bättre.

image

Problemet är att vardagliga saker som att prestera på jobbet, ta hand om sina barn, oroa sig för ekonomin och sova för lite – bland mycket annat – också ger upphov till oerhört mycket stress. Skillnaden är att denna typ av stress är konstant och långvarig, och att den långsamt förstör kroppen.

Vad händer med kroppen när man är stressad?

När vi ställs inför stressiga situationer frisätter binjurarna ett hormon som kallas kortisol. Kortisolets viktigaste uppgift är att höja blodsockernivåerna för att säkerställa att det finns energi för en omedelbar kamp- eller flyktreaktion. Samtidigt bromsar kortisolet andra kroppsfunktioner som inte är avgörande för vår omedelbara överlevnad, som reproduktionsfunktionen, immuniteten, matsmältningen, kaloriförbränningen, återhämtningen, avslappningen och sömnen.

I en kortvarig situation kan detta kännas uppfriskande och är faktiskt ytterst användbart. Men vid långvarig stress frisätts kortisol konstant, vilket leder till en hormonell obalans som gör att kroppen ständigt befinner sig i ett spänt tillstånd av höjd beredskap, vilket till slut riskerar att leda till fullständig utmattning.

Förhöjda kortisolnivåer på grund av stress kan med tiden leda till:

 • Konstant trötthet (leder till utbrändhet)
 • Koncentrationssvårigheter
 • Sömnproblem
 • Hormonell obalans
 • Irritabilitet, humörsvängningar och ångest
 • Viktökning och fettansamling
 • Svårigheter att gå ner i vikt
 • Högre mottaglighet för infektioner
 • Oregelbunden mens och fertilitetsproblem

Hur kan man hantera stress bättre?

Att förstå att stress kan ligga bakom allehanda hälsoproblem är det första steget för att göra stresshantering till en prioritet. Här är 5 beprövade sätt att minska vardagsstressen och förbättra sin motståndskraft mot stress:

1. MOTIONERA

Träning frigör massor av positiva hormoner som väger upp kortisolets negativa effekter, förbättrar humöret och höjer dina energinivåer.

2. SOV MER

Sömnbrist utgör en enorm stressfaktor och kan få hormonerna att spåra ur. Försök att hålla dig till ett regelbundet sömnschema och få minst 8 timmars sömn varje natt. Din kropp behöver det.

3. GÖR EGENTID TILL EN PRIORITET

Ta en paus och fokusera på saker som fyller dig med energi i stället för att kosta dig energi. Det kan innebära meditation, att tillbringa tid i naturen, läsa en bra bok eller att gå ut med vännerna medan du låter tvätten ligga. Glöm den och ha inga skuldkänslor – att ta hand om dig själv bör komma i första hand!

4. ELIMINERA UTLÖSANDE FAKTORER

Identifiera dina främsta källor till stress och fundera på om du kan eliminera dem på något sätt (t.ex. byta jobb eller fördela familjeansvaret annorlunda) eller om du kan reagera annorlunda när du ställs inför på dem. Är det själva situationen som är stressande eller är det dina känslor kring den (förväntningar, mål, känslor av otillräcklighet)? Vem sätter all denna press på dig? Varför låter du dem göra det?

5. BALANSERA DIN STRESS

Även om man kommer långt genom att hantera externa faktorer, så är det även viktigt att hantera kroppens skenande kortisolnivåer inifrån. Kraftfulla naturliga adaptogener som ashwagandha och ginseng hjälper dig att ta kontroll över ditt kortisol. Du hittar båda i vårt bästsäljande hormonfria binjurestöd – kosttillskottet Stress Balance.

Stress Balance kan bland annat stoltsera med följande fördelar:

 • Innehåller marknadens starkaste ashwagandhaextrakt4 gånger starkare jämfört med vanliga produkter
 • Reducerar den övergripande stressen med upp till 62,2%*
 • Reducerar sömnlöshet med upp till 67%*
 • Förbättrar koncentrationen med upp till 2x*
 • Gör det lättare att gå ner i vikt

*Ansvarsfriskrivning: Resultaten kan variera från person till person och kan skilja sig från de resultat som beskrivs på hemsidan. Våra produkter är inte avsedda att förebygga, behandla eller bota någon typ av hälsobesvär eller allvarliga sjukdomar. Det är viktigt att äta balanserat och ha en hälsosam livsstil.

Produkter för dig

HORMONBALANS
-52%
Specialpris 392,99 kr Ordinarie pris 825,99 kr
Visa produkt