Det kvinnor behöver mest av under vintern

Det är ett chockerande faktum att bara 14% av alla européerna äter sina rekommenderade 5 portioner med frukt och grönt varje dag. Det undermåliga intaget av frukt och grönsaker är särskilt problematiskt under vinterhalvåret, då våra kroppar behöver mer stöd än vanligt.

image

Ärligt talat så kan vår hektiska livsstil göra det svårt nog att få i sig sina “5 om dagen” ett par gånger i vecka, för att inte tala om varje dag. Det krävs tid, pengar och ansträngning för att äta balanserat. Men inte ens då brukar vi få i oss mer än det absoluta minimum som kroppen behöver för att upprätthålla optimal hälsa och välbefinnande.

Varför har kvinnor svårare att få i sig tillräckligt med vitaminer?

Upprepad bantning, skippade måltider, oregelbunden sömn, stress, årstidsväxlingar, hormonella förändringar och menstruationscykeln påverkar alla kvinnors näringsbehov.

Många kvinnor har svårt att jonglera karriär, familj, ansvar, ärenden, sysslor och vardagsaktiviteter, och samtidigt äta balanserat.

Det är dessutom väldigt svårt att få i sig tillräckligt mycket av alla näringsämnen och vitaminer enbart genom maten. Vissa av dem, som vitamin D, vitamin K och omega-3-fettsyror, förekommer i extremt låga halter i naturliga livsmedel, samtidigt som deras upptagning i kroppen riskerar att hämmas av andra näringsämnen som vi konsumerar tillsammans med dem.

Vanliga näringsämnen som kvinnor inte får tillräckligt av

Trots att bristfälligt intag av vitaminer och mineraler är vanligt bland både män och kvinnor, så är det vanligt att kvinnor saknar följande:

  • Vitamin D3 – upp till 70% av den europeiska befolkningen har låga nivåer.
  • Omega-3- och omega-6-obalans – vi konsumerar för mycket omega-6 och för lite omega-3, vilket innebär att över 95% av alla vuxna har bristfälliga omega-3-nivåer.
  • Järn – kvinnor löper större risk att drabbas av järnbrist på grund av menstruation, graviditet och amning.
  • Vitamin B12 – cirka 20% av befolkningen, speciellt vegetarianer och veganer, har bristfälliga nivåer av vitamin B12.
  • Vitamin E – cirka 20% av Europas befolkning får inte i sig tillräckligt mycket vitamin E.
  • Biotin – 38% av alla kvinnor som upplever håravfall har brist på biotin.
  • Vitamin K2 – upp till 31% av alla vuxna har brist på vitamin K.
  • Folsyra – över 50% av befolkningen kan inte metabolisera folsyra helt och hållet till dess bioaktiva form.

Det här är besvär som kan dyka upp när som helst på året, men många av dem är vanligare under vintern, då vi tillbringar mindre tid utomhus i solen, äter mindre färska grönsaker och vår kost tenderar att bli mindre varierad och balanserad.

Hur vet man om man inte får i sig tillräckligt mycket mikronäringsämnen?

Många kvinnor saknar flera näringsämnen samtidigt, vilket kan leda till en mängd olika tecken som ofta ignoreras och betraktas som en ”normal” del av vår hektiska, moderna livsstil.


Trötthet och muskelsvaghet

Två av de vanligaste tecknen på att du kan sakna vissa näringsämnen är muskelsvaghet och trötthet. Att du känner dig trött behöver inte bara bero på att du inte får tillräckligt med sömn, att du jobbar för hårt eller att du pressar dig själv för mycket.

Om tröttheten inte verkar ge med sig trots att du vilar och laddar batterierna, så kan det bero på att du har låga nivåer av vitamin D, järn, vitamin B12 och folsyra.

Försvagat immunförsvar

Det är extremt vanligt med ett försvagat immunsystem under de kallare månaderna, eftersom vi tenderar att tillbringa mer tid inomhus, vilket inte bara utsätter oss för ökad infektionsrisk, utan även kan leda till D-vitamin-brist. Dessutom kan andra näringsbrister ytterligare försvaga vårt immunförsvar.

Otillräckligt med järn, vitamin B12, folsyra och vitamin E kan leda till ett mindre aktivt immunförsvar som inte kan stå emot infektioner och gör dig mer benägen att drabbas av förkylningar och virus. Under vintern är det svårare att konsumera färsk frukt och grönsaker, vilket gör vitamin- och mineralbrist vanligare än under resten av året.

Hjärndimma

Glömska och dålig koncentration är inte något som du bör rycka på axlarna åt och skylla på din hektiska livsstil. Ofta kan dessa tecken förbättras genom tillräckligt intag av DHA (omega-3-fettsyror), järn, biotin, vitamin B12 och folsyra.

Håravfall, sköra naglar och hudproblem

Alla problem med koppling till håravfall, hud och naglar beror inte på näringsbrist, men cirka 38% av alla kvinnor som upplever håravfall har visat sig ha brist på biotin.

Blod-, cell-, skelett- och hjärthälsa

Anemi är fortfarande den mest utbredda näringsbristen i världen och förekommer oftare hos kvinnor än hos män, oftast på grund av järnbrist, men även vitamin B12 och folsyra kan vara fördelaktigt för att bekämpa anemi.

Att skelettet tappar sin styrka är vanligare hos åldrande kvinnor än hos män, och att konsumera tillräckliga mängder vitamin D3 och vitamin K2 under sin livstid kan hjälpa till att upprätthålla ett starkt skelett. Dessa två vitaminer skyddar även hjärtat.

Vad är bästa sättet att undvika låga halter av vitaminer och mineraler?

Nu har du all information du behöver för att avgöra om du behöver extra hjälp med vitaminintaget. Du kan:

  • Testa att äta mer av de livsmedel som är särskilt rika på utvalda näringsämnen
  • Välja ett kosttillskott som täcker det rekommenderade dagliga intaget av olika näringsämnen och gör det enkelt att täcka dagsbehovet.

Men eftersom inte alla typer av näringsbrist ger uppenbara symptom och inte alla kosttillskott håller samma kvalitet, så är det kanske inte det bästa tillvägagångssättet.

Att ta en handfull olika kapslar varje dag är inte särskilt smidigt. Du måste hålla koll på vilka tider de ska tas, beräkna rätt rekommenderat intag och riskerar att uppleva olika sorters obehag av de olika kapslarna (från eftersmak av fisk till järnsmak och halsbränna). Därför kan det vara klokt att välja ett allt-i-ett-tillskott.

Avenovo Lady Multivitamin är ett unikt allt-i-ett-tillskott

Avenobo Lady Multivitamintäcker de viktigaste behoven av mikronäringsämnen hos kvinnor med bästa möjliga vitaminer och mineraler i bioaktiv och biotillgäng form.

Avenobo Lady har en unik kapsel-i-kapsel-lösning som gör det möjligt att inta både fasta och flytande näringsämnen samtidigt, utan att blanda dem eller påverka deras stabilitet och effektivitet. Detta gör att de skiljer sig från andra kosttillskott, eftersom de erbjuder överlägsen upptagning jämfört med vad man vanligtvis kan förvänta sig av ett multivitamintillskott.

Den yttre kapseln innehåller de flytande näringsämnena – omega-3 (293 mg DHA) från ultraren fiskolja och 20 µg vitamin D3 – medan den inre kapseln är fylld med fasta ingredienser (järn, vitamin B12, folsyra, biotin och vitamin E) i form av smarta pellets med förlängd frisättning som gradvis släppas ut i tunntarmen, där absorberingen av näringsämnen är som mest optimal.

För din del betyder det att du får enklare att ta dina viktigaste kosttillskott varje dag, och för din kropp betyder det att den kan absorbera och använda dessa näringsämnen så effektivt som möjligt.

Även om immunförsvaret är i särskilt stort behov av multivitaminstöd under de kallare månaderna, så passar Avenobo Lady Multivitamin lika bra att ta året runt.