Allt om smörsyra och tjocktarmshälsa

Smörsyra produceras naturligt i tjocktarmen när goda bakterier bearbetar vårt fiberintag.

Nyligen har forskare visat ett ökat intresse för de positiva effekterna som smörsyra kan ha på tarmsystemet.

image

Vilka är fördelarna med smörsyra?

De flesta känner till de många fördelarna med fiber och fiberrik mat. En av anledningarna till att fiber är så viktigt är att det stimulerar produktionen av smörsyra i tjocktarmen.

IBS, irritabelt tarmsyndrom eller känslig tarm

Ny forskning tyder på att tillskott med smörsyra kan vara en potentiell behandling för Irritabelt tarmsyndrom och Chrons sjukdom.

I en studie på 66 vuxna diagnostiserade med IBS fick hälften av deltagarna 300 mg natriumbutyrat dagligen och den andra hälften placebo. De som fick smörsyra kunde efter fyra veckor rapporterade en märkbar minskning av buksmärtor.

I en annan studie, utförd på 13 patienter med Chrons sjukdom som fick 4 gram smörsyra om dagen i 8 veckor, rapporterade 9 av dem att deras symtom förbättrades.

Diabetes typ 2

Personer med diabetes typ 2 har ofta låga nivåer av smörsyra. Därför kan tillskott vara viktiga för att underlätta matsmältningskanalens hälsa för personer med diabetes typ 2.

Vad kan du göra?

Det mesta av smörsyran kommer från bakterierna i tarmen. Att öka ditt intag av fiber är ett bra sätt att öka kroppens förmåga att producera det.

Du kan också ta smörsyra som ett tillskott. Det är här Butifar kommer in i bilden, som den perfekta lösningen för alla som vill balansera sin tarmflora och få ordning på matsmältingen!

Källor

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22738315/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4718706/