Allt om kollagen – dess fördelar, ursprung och mer!

Kollagen är det protein som vi har mest av kroppen. Det finns i vår bindväv, det ger böj- och draghållhasthet åt skelett, senor och ligament, och det ger huden dess struktur och elasticitet.

På senare år har kollagen blivit populärt som kosttillskott och som ingrediens i kosmetika.

Men du kanske undrar vad kollagen är och vad det är bra för? I den här artikeln tar vi en grundlig titt på detta viktiga protein och alla dess fördelar.

image

Vad är kollagen?

Kollagen är ett hårt, olösligt protein som utgör en tredjedel av allt protein i kroppen.

I de flesta typer av kollagen packas molekylerna samman så att de bildar långa, tunna fibriller (små fibrer). De fungerar som stödstrukturer och förankrar cellerna till varandra. Det ger din hud styrka, struktur och elasticitet.

Efter 20 års ålder minskar kroppens förmåga att generera kollagen gradvis varje år. Det är en naturlig del av åldringsprocessen. När vi når 40 års ålder har kroppens förmåga att producera kollagen redan minskat med 40%.

Faktorer som skadar kollagenproduktionen

Om du vill minska den avtagande kollagenproduktionen är det viktigt att undvika följande:

 • För mycket socker och raffinerade kolhydrater – Socker orsakar förändringar i kollagenstrukturen vilket resulterar i förlorad elasticitet.
 • För mycket sol – Ultraviolett strålning kan vara skadligt för kollagen och elastin. Undvik överdriven exponering för solen i så stor utsträckning som möjligt.
 • Rökning – Rökning minskar kollagenproduktionen, vilket kan leda till rynkor.

Kan man få i sig tillräckligt med kollagen via maten?

När kroppen producerar kollagen kombinerar den aminosyror från maten du äter. Andra näringsämnen, som vitamin C, är också avgörande för processen.

Livsmedel som innehåller kollagen

 • Det finns livsmedel som är rika på kollagen, speciellt kött som är fullt av bindväv, som grytstek, bringa och högrev. Men tänk på att högt intag av rött kött inte rekommenderas som en del av en långsiktig hälsosam kost. Kollagen finns även i söt- och saltvattensfiskars ben och skinn.
 • Benbuljong marknadsförs som ett hälsosamt livsmedel som är rikt på kollagen.
 • Gelatin är en form av kollagen som framställs genom att koka djurben, -brosk och -hud i timtal och sedan låta vätskan svalna och stelna. Nedbrytningen av denna bindväv producerar gelatin.

Livsmedel som boostar kollagenproduktionen

 • Många proteinrika livsmedel tros stödja kollagenproduktionen eftersom de innehåller de aminosyror som utgör kollagen – glycin, prolin och hydroxyprolin. Till dessa livsmedel räknas fisk, fågel, kött, ägg, mjölkprodukter, baljväxter och soja.
 • Den naturliga kollagenproduktionen är även beroende av näringsämnen som zink, som finns i skaldjur, baljväxter, kött, nötter, frön och fullkorn, samt vitamin C, som finns ibland annat citrusfrukter, bär, bladgrönsaker, paprika och tomater.

Vilket är bästa sättet att absorbera kollagen?

Absorptionen kan vara knepig, speciellt när det kommer till stora molekyler som naturligt kollagen. Mindre peptider – hydrolyserat kollagen – kan passera genom tarmbarriären mycket lättare.

Kollagenpulver är ett populärt alternativ eftersom det är lätt att blanda ner i en smoothie, röra ut i kaffet eller bara blanda ut med vanligt vatten.

Så, bör jag testa ett kosttillskott med kollagen?

Gör gärna det! Men förbered dig för ett långsiktigt åtagande, för du kommer att behöva vänta mer än bara några dagar på att se resultat.

Även om det redan är rikligt förekommande i våra kroppar, så har hydrolyserat kollagen typ I blivit ett bästsäljande kosttillskott som påstås förbättra hår, hud och naglar.

Kollagen dök först upp för kommersiellt bruk som en ingrediens i hudkrämer och serum. Men till och med dermatologer uttryckte tvivel kring dess effektivitet vid utvärtes bruk, eftersom kollagen naturligt förekommer i de djupare lagren av huden, inte på ytan. Kollagenfibrer är för stora för att passera genom hudens yttre lager.

Kollagentillskott som man äter går att hitta i form av tabletter, pulver och kapslar. Vissa livsmedel tros absorberas mer effektivt av kroppen och har blivit oerhört populära bland konsumenter. De kan säljas som kollagenpeptider eller hydrolyserat kollagen – dessa är nedbrutna former av kollagen som är lättare för kroppen att absorbera.

Högkvalitativa kollagentillskott innehåller aminosyror – peptider, proteinets byggstenar, och vissa kan även innehålla ytterligare näringsämnen som främjar hudens och hårets välbefinnande, som vitamin C, biotin, hyaluronsyra och zink.

Se upp för produkter som marknadsförs som “växtbaserat kollagen”. De innehåller inte riktigt kollagen, och även om de påstås stödja kollagenproduktionen, så är det inte säkert att det finns vetenskap som backar upp påståendet.

Vilket kosttillskott bör jag välja?

Vi föreslår att du testar ett naturligt kosttillskott baserat på hydrolyserat kollagen typ I med hög absorberingsgrad, och det bästa vi kan rekommendera är UNDO Collagen Drink.

Varför är UNDO Collagen Drink bättre än andra kosttillskott?

 • Tillverkas inom EU av certifierade ingredienser i enlighet med gällande läkemedelsstandarder
 • Innehåller den patenterade kollagenformulan Naticol®
 • Naturligt tillskott baserat på högkvalitativt havskollagen typ I
 • Har hög absorberingsgrad jämfört med liknande produkter på marknaden
 • Innehåller förutom hydrolyserat kollagen typ I även hyaluronsyra – ett ämne som produceras naturligt i kroppen för att hjälpa till att hålla huden fast och återfuktad. Innehåller dessutom vitamin C som är avgörande för kroppens egen kollagenproduktion, samt blåbärsextrakt som är fullt av antioxidanter.
 • Synliga resultat på bara 2 månader – reducerar rynkornas djup och fina linjer
 • Läcker naturlig blåbärssmak, ingen otrevlig eftersmak av fisk!
 • Fantastiskt värde för pengarna
 • Produktens kvalitet och effektivitet har bekräftats av tusentals användare runt om i Europa

Om du fortfarande inte är övertygad om att vårt kollagentillskott är rätt val för dig, så kanske de studier som gjorts på den aktiva ingrediensen kan hjälpa dig att bestämma dig:

 • En klinisk studie visar att Naticol® (patenterat havskollagen typ I) ger synliga resultat på 8 veckor redan vid så låga doser som 2,5 g om dagen. Efter att ha tagit Naticol® i 12 veckor upplevde kvinnor 16,5% minskning av rynkornas djup.
 • Studier visar att kvinnor som tar 120 mg hyaluronsyra fått betydligt mer återfuktad hud, och att effekten håller i sig i flera veckor efter avslutad användning.

Missa inte vårt fantastiska erbjudande på hydrolyserat havskollagen typ I!

Produkter för dig