8 tips för att slippa uppblåsthet och viktuppgång i klimakteriet

Med åldern kommer visdom, erfarenhet och... ett växande midjemått? Låt oss utforska sambandet mellan klimakteriet och viktuppgång!

Klimakteriemage

Klimakteriet och menopausen är viktiga skeden i varje kvinnas liv. Klimakteriet är en successiv övergång då kvinnor upplever vissa besvär med koppling till menopausen men fortfarande får sin mens. Menopausen inträffar vanligtvis i början av 50-årsåldern och innebär att mensen upphör och att ett nytt kapitel i livet börjar. Även om den så kallade övergångsåldern är en naturlig del av åldrandet, så medför den en rad speciella erfarenheter och utmaningar.

Bland annat upplever kvinnor ofta att deras kroppsform förändras under denna del av livet, vilket ofta är förenat med viktuppgång. Det beror till stor del på de hormonella förändringar som sker i kroppen, särskilt minskade östrogennivåer.

Före klimakteriet har kvinnor vanligtvis mer vikt runt höfter och lår, något som ofta kallas "päronform". Men när klimakteriet börjar och östrogennivåerna sjunker förändras fettfördelningen. Fettet ansamlas istället runt magen, vilket leder till det som i folkmun brukar kallas "klimakteriemage".

Klimakteriemage

Den förändrade fettfördelningen är inte bara ett estetiskt problem utan även ett hälsoproblem. Hos kvinnor som passerat manopausen kan bukfettet utgöra 15% till 20% av den totala kroppsvikten. Det är en betydande ökning jämfört med 5% till 8% hos kvinnor före klimakteriet**. Den ökade andelen bukfett kan leda till en högre risk för hälsoproblem som hjärtsjukdomar och diabetes. Därför är det extra viktigt att hålla koll på vikten under denna del av livet.

Även om klimakteriet kan leda till vissa oundvikliga förändringar i fråga om vår vikt och kroppsform, så är det ändå möjligt att ta tillbaka kontrollen över hur de påverkar vår figur och vår hälsa. Men först måste vi förstå hur och varför dessa förändringar sker!

Hormonförändringar och viktuppgång i klimakteriet

De flesta förändringarna som sker i klimakteriet beror på hormoner. Till att börja med ansvarar östrogen normalt sett för att leda fettcellerna till höfterna och låren. Under klimakteriet och menopausen, när östrogennivåerna sjunker, bryts förbindelsen och fettlagringen förflyttas till buken.

Östrogen påverkar även andra kroppsfunktioner, inklusive tarmfloran. Forskning visar att tarmbakteriernas balans kan förändras när östrogennivåerna sjunker under klimakteriet. En obalanserad tarmflora förknippas med ökad fettlagring, lägre ämnesomsättning och insulinresistens, vilket alla är faktorer som gör det svårare att hålla vikten.

Dessutom samverkar östrogen med ett annat hormon: insulin. Lägre östrogennivåer kan leda till förhöjt blodsocker, vilket ökar aptiten och får oss att känna oss slappa. När blodsockret stiger frisätter kroppen mer insulin, vilket leder till ökad kalorilagring, även om man är noga med sin kosthållning.

Låga östrogennivåer kan även leda till att kroppen håller kvar överflödig vätska, vilket resulterar i uppblåsthet. Att ha svullen och spänd mage är inte bara otroligt fysiskt obehaglig, utan kan också få klimakteriemagen att se större ut än den egentligen är.

Östrogen och testosteron

Under klimakteriet upplever kvinnor dessutom en markant minskning i sina testosteronnivåer. Testosteron, som vanligtvis förknippas med män, är avgörande även för kvinnor, eftersom det ansvarar för att bibehålla muskelmassan.

Muskler bränner kalorier, så när sjunkande testosteronnivåer leder till förlorad muskelmassa minskar även kroppens förmåga att bränna kalorier. Denna metaboliska förändring kan leda till fettansamling, särskilt kring magen.

De hormonella förändringarna under klimakteriet är helt klart mycket komplexa och tätt sammankopplade, men de utgör ändå bara en av pusselbitarna bakom viktuppgång i klimakteriet. Klimakteriet och menopausen utgör inte bara en fysisk resa, den tuffa övergången är dessutom nära sammanflätad med olika känslomässiga och psykologiska förändringar.

Den tysta kampen bakom klimakteriemagen

De psykologiska förändringarna i klimakteriet kan vara minst lika utmanande som de fysiska symptomen. Psykisk hälsa är kanske inte det första man tänker på när man tänker på viktuppgång, men det spelar en viktig roll.

Att upprätthålla en hälsosam livsstil kräver motivation, energi och en positiv inställning. Men nedstämdhet och trötthet i samband med klimakteriet kan göra det svårt att hitta drivkraften att träna och äta nyttigt. Bristen på energi kan leda till att man hoppar över träningen, medan humörsvängningar kan leda till att man söker tröst i maten. Med tiden kan sådana val resultera i att man går upp i vikt.

Denna fas i livet innebär ofta ökade stressnivåer. Oavsett om det beror på förändringar i familjedynamiken, yrkesmässig press eller helt enkelt de känslomässiga påfrestningar som klimakteriet innebär, så blir stressen en ständig följeslagare för många kvinnor. Det kan störa aptitkontrollen, vilket leder till överätande eller ett sug efter onyttig tröstmat. Det utlöser också frisättning av stresshormonet kortisol. Förhöjda kortisolnivåer kopplas till ökad fettlagring, särskilt kring buken, vilket ytterligare bidrar till uppkomsten av "klimakteriemagen".

Om man vill främja sin hälsa och hålla en hälsosam vikt under dessa omvälvande år är det viktigt att komma ihåg att det är lika viktigt att ta itu med de känslomässiga aspekterna som att hantera de fysiska symtomen.

De djupgående effekterna av viktuppgång i klimakteriet

För många kvinnor blir klimakteriemagen en symbol för de mer omfattande förändringar som sker inombords. I takt med att kroppen förändras får kvinnor ofta sämre självförtroende. I kombination med andra klimakteriebesvär kan man uppleva det som om man förlorar sin femininitet, vilket kan leda till en svår identitetskris. Spegeln svallrar inte bara om en förändrad kropp utan också en förändrad självkänsla, vilket gör de fysiska besvären ännu mer känslomässigt påfrestande.

Även om de känslomässiga aspekterna är betydande, så är de hälsomässiga konsekvenserna av magfett, eller visceralt fett som det även kallas, minst lika oroande. Det handlar om mer än att komma i favoritklänningen eller känna sig självsäker på stranden. Det viscerala fettet omsluter vitala organ, vilket kan störa deras funktion och bana väg för olika hälsokomplikationer.

Tillstånd som diabetes, hjärt-kärlproblem och artros utgör en allt större risk. En nyligen genomförd studie visar att även om siffran på vågen inte förändrar sig, så innebär själva omfördelningen av fett till kroppens mittparti under klimakteriet att risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar. Fettansamling kan öka risken för hjärtsjukdomar, diabetes och andra allvarliga hälsoproblem**.

Klimakteriet är en resa som kännetecknas av självkännedom, acceptans och anpassning. Genom att förstå hur klimakteriemagen påverkar oss, både fysiskt och känslomässigt, kan vi bättre rusta oss för att möta den omvälvande övergångsåldern med både styrka och självförtroende.

Så vinner du kampen mot klimakteriemagen

Att navigera genom klimakteriet kan vara en utmaning, men vissa praktiska strategier kan hjälpa till att hantera uppblåstheten, viktuppgången och klimakteriemagen!

Träna målinriktat

Högintensiv intervallträning (HIIT) kan vara särskilt effektivt under klimakteriet. Det ökar ämnesomsättningen och fettförbränningen, vilket hjälper till att motverka magfett. Kombinera din HIIT med styrketräning för att bibehålla muskelmassan, som naturligt minskar med åldern och gör det svårare att hålla vikten.

HIIT

Ät medvetet

I takt med att ämnesomsättningen förändras är det viktigt att anpassa sin kost. Fokusera på rena livsmedel och skär ner på enkla kolhydrater och sockerarter, som kan bidra till mer magfett. Välj livsmedel som är rika på fytoöstrogener, till exempel linfrön och soja, som kan hjälpa till att balansera svajiga hormonnivåer.

Medvetet ätande

Håll igång under dagen

Den stillasittande livsstil som ofta följer med åldern kan leda till viktökning. Enkla förändringar, som att välja trapporna istället för hissen eller ta korta, raska promenader, kan motverka ämnesomsättningens naturliga tendens att bli mer långsam och hjälpa till att bekämpa det envisa magfettet.

Motion

Hantera stressen, hantera vikten

Klimakteriet kan medföra ökad stress, vilket i sin tur kan leda till viktuppgång, särskilt runt midjan. Meditation, djupandning och att äga sig åt sina fritidsintressen kan hjälpa till att hålla kortisolet (det stresshormon som kopplas till magfett) i schack.

Stresshantering

Prioritera din sömn

Hormonella förändringar i klimakteriet kan störa sömnmönstren. God sömn är dock avgörande för viktkontroll. Skapa en lugnande kvällsrutin och ta hjälp av naturliga kosttillskott och melatonin vid behov.

En god natts sömn

Drick ordentligt med vatten

Kroppens förmåga att hålla kvar vätska minskar med åldern och till följd av hormonella förändringar. Att dricka tillräckligt med vatten underlättar matsmältningen, håller igång ämnesomsättningen och kan bidra till att reducera uppblåsthet, som är ett vanligt klimakteriebesvär.

Vatten är viktigt

Sök stöd och gemenskap

Att gå med i stödgrupper eller träningsgrupper som är skräddarsydda för kvinnor i klimakteriet kan bidra med både motivation och förståelse. Att dela erfarenheter och strategier med andra kan göra denna övergångsfas mindre skrämmande.

Gemenskap

Satsa på naturliga lösningar

Produkter med naturliga extrakt som rödklöver, humle, ashwagandha och ginseng kan hjälpa till att lindra obehagliga klimakteriebesvär som värmevallningar, överdrivna svettningar och irritabilitet, samt reducera stress och trötthet.

Naturliga lösningar

Sarah om klimakteriets berg- och dalbana: "Min kropp förändrades på ett sätt som jag aldrig hade förväntat mig"

Jag heter Sarah och klimakteriet kom som en chock för mig. I början av 50-årsåldern förändrades min kropp på ett sätt som jag aldrig hade förväntat mig. Jag gick upp i vikt, speciellt runt magen, vilket var ovanligt för mig eftersom jag aldrig hade haft det problemet tidigare. Dessutom svängde mitt humör som bara den, särskilt eftersom jag jämt hade problem med värmevallningar och sömnlösa nätter.

Jag trivdes inte alls i min kropp och skämdes över hur min kroppsform förändrades. Stressen över allt detta ledde till bråk med min man och våra två vuxna barn. Det kändes som om jag höll på att förlora kontrollen över mitt liv.

Men en dag hittade jag ett forum där man diskuterade naturliga produkter för att hantera klimakteriet. Jag var desperat efter en lösning och bestämde mig för att testa ett paket med två produkter som utlovade lindring.

"[D]et envisa magfettet började plötsligt försvinna!"

Utifrån vad andra kvinnor på forumet rekommenderade visste jag att jag behövde hålla utkik efter ingredienser som rödklöver och humle för att få hjälp med mina värmevallningar och svettningar. Jag märkte att mina matvanor blev sämre när jag kände mig överväldigad, så jag ville även ha något som kunde hjälpa till att lindra stress.

Jag stötte på paketet Lindring i klimakteriet på nätet en dag och såg att det var tänkt att ta itu med exakt de problem jag hade, och att det bestod av naturliga ingredienser precis som jag varit ute efter. Det som verkligen övertygade mig var att de backade upp sina påståenden med studier på hemsidan.

Det visade sig vara helt rätt val! Jag märkte snabbt att mina symtom minskade. Jag hade inte värmevallningar lika ofta, mitt humör blev mer stabilt och jag lyckades äntligen få lite sömn. Allt detta utan några negativa biverkningar!

Under månaderna som följde började jag även lägga märke till något annat – jag gick ner i vikt. Min aptit var mer stabil, jag hade mer energi att gå på promenader, och det envisa magfettet började plötsligt försvinna! Totalt har jag gått ner 4* kg med hjälp av dessa produkter.

Men utöver att min kropp förändrades så fick jag även en helt ny syn på livet. Jag började känna mig mer som mig själv, mer i kontroll, och min relation med min familj förbättrades drastiskt. Jag är så glad att jag hittade den här lösningen!

Lindring i klimakteriet – dubbelt stöd i kampen mot klimakteriebesvären

Paketet Lindring i klimakteriet är den perfekta naturbaserade lösningen för alla kvinnor som står inför de utmaningar som klimakteriet innebär. Paketet är speciellt utformat för att hjälpa till att lindra klimakteriebesvären och främja viktminskning under denna omvälvande tid, bland annat genom att rikta in sig på klimakteriemagen.

Paketet består av två produkter som arbetar tillsammans för att ta itu med den mångfacetterade problematik som klimakteriet innebär.

AdrenaLux innehåller ashwagandha, ginseng, vitamin B5, magnesium och svartpeppar. Formulan är utformad för att minska stress, förbättra sömnen och främja viktminskning. Enligt flera studier kan det patenterade ashwagandhaextraktet Sensoril® bidra till att reducera stress med upp till 62,2*% på bara 60 dagar. Det förbättrar dessutom sömnen med 67*% och ger 2* gånger bättre fokus.

Graf 1

M-Pause, som innehåller humle, cikoriarot och rödklöver, fokuserar på andra klimakteriebesvär som viktuppgång, värmevallningar, humörsvängningar och sömnstörningar. Det patenterade humleextraktet Lifenol® minskar klimakteriebesvären avsevärt och bidrar till att 4* gånger mindre värmevallningar på bara 6 veckor och 2* gånger mindre nattliga svettningar på 2 månader.

Graf 2

Denna tvådelade strategi säkerställer att fokus inte bara ligger på en aspekt av klimakteriet, utan att det behandlas som en helhet, inklusive alla de symtom som leder till viktuppgång och klimakteriemage!

Paketet Lindring i klimakteriet är mer än bara ett par kosttillskott – det utgör ett holistiskt sätt att hantera klimakteriet. Det är naturligt, säkert och utformat för att samarbeta med din kropp för att hjälpa dig att ta dig igenom denna del ab livet med självförtroende och lätthet.

Få paketet Lindring i klimakteriet till exklusiv rabatt!

Just nu kan du ta del av ett tidsbegränsat specialerbjudande på denna fantastiska duo av produkter som hjälper till att erbjuda komfort i klimakteriet, reducera nattliga svettningar, minska värmevallningar, lindra irritabilitet och humörsvängningar och mycket mer!

Vi är så övertygade om paketets effektivitet att vi erbjuder dig 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti!

Skynda dig, antalet är begränsat och paketet Lindring i klimakteriet går år som smör i solsken!

*Ansvarsfriskrivning: Resultaten kan variera från person till person och kan skilja sig från de resultat som beskrivs på hemsidan. Våra produkter är inte avsedda att förebygga, behandla eller bota någon typ av hälsobesvär eller allvarliga sjukdomar. Det är viktigt att ha en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

**Källor: 

Kodoth, Varna et al. “Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review.” Women’s health reports (New Rochelle, N.Y.) vol. 3,1 573-581. 13 Jun. 2022, doi:10.1089/whr.2021.0119 

Fenton, Anna. “Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause.” Journal of mid-life health vol. 12,3 (2021): 187-192. doi:10.4103/jmh.jmh_123_21 

Heyerick, Arne, et al. “A First Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts.” Maturitas, vol. 54, no. 2, 2006, pp. 164–175., https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(05)00282-3/fulltext 

Auddy, Biswajit & Hazra, Jayram & Mitra, Achintya & Abedon, Bruce & Ghosal, Shibnath. (2008). A Standardised Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomised, Placebo-Controlled Study. Journal of American Nutraceutical Association. 11. 50  

Produkter för dig

HORMONBALANS & VIKTMINSKNING
-60%
Specialpris 233,99 kr Ordinarie pris 582,99 kr
Visa produkt
HORMONBALANS
-50%
Specialpris 295,99 kr Ordinarie pris 591,98 kr
Visa produkt