Förhöjt blodsocker banar väg för diabetes! Riskerna med högt blodsocker – vilka de är och hur man behandlar dem. Det är dags att agera!

Statistiken är skrämmande: globalt sett lider ungefär 1 av 3 personer av förhöjt blodsocker, även kallat prediabetes, utan att vara medvetna om alla komplikationer som det kan innebära för deras hälsa.

Den skrämmande sanningen om högt blodsocker

Prediabetes, ett tillstånd som vi inte vet så mycket om. Fast vi borde!

Prediabetes är ett tillstånd som få känner till, och ännu färre oroar sig för, trots att forskning visar att det definitivt bör finnas på vår radar. Men för att kunna förstå vad det handlar om måste vi först veta vad som händer i kroppen när blodsockernivåerna inte regleras normalt.

När cellerna i kroppen inte reagerar normalt på insulin börjar bukspottkörteln att producera mer insulin för att försöka få cellerna att reagera. Det äventyrar bukspottkörtelns funktion på lång sikt och blodsockret stiger, vilket banar väg för diabetes – och andra hälsokomplikationer längre fram. Detta tillstånd, som ofta förblir odiagnostiserat, kallas prediabetes.

Kort sagt kännetecknas prediabetes av förhöjda blodsockernivåer som överstiger normalvärdet men inte uppfyller kriterierna för att diagnosticeras som diabetes typ 2.

Prediabetes döljer sig ofta under andra namn och förkortningar, som IGT eller IFG, vilket gör det ännu svårare att förstå och lära sig mer om sjukdomen. Nedsatt glukostolerans (”impaired glucose tolerance”, IGT) innebär att man har förhöjda blodsockernivåer efter maten, medan icke-diabetisk fastehyperglykemi ("Impaired Fasting Glucose", IFG) innebär att man har högre blodsocker än normalt på morgonen innan man har ätit. En annan indikator är ett hemoglobin A1C-värde på mellan 5,7% och 6,4%.

Anledningen till att detta tillstånd i så många fall förblir odiagnostiserat är att de drabbade oftast inte upplever några symtom som skulle kunna varna dem för att något är på gång med deras kropp. För det mesta upptäcks prediabetes bara av läkare i samband med andra rutinkontroller, eftersom det bara kan diagnostiseras genom blodprov.

Blodsockermätning

Förutom blodprov kan läkare titta efter en kombination av andra speciella markörer för att avgöra om en person har insulinresistens eller inte. Dessa inkluderar ett midjemått över 102 cm för män och 88 cm för kvinnor, ett blodtryck över 130/80 och ett tillstånd som kallas acanthosis nigricans, som innebär att mörka, tjocka och ofta sammetslena fläckar bildas på huden. Missfärgningarna uppträder vanligtvis på armbågar, knän, hals, armhålor och knogar.

Dessa symptom kan emellertid också kopplas till en mängd andra problem och tillstånd, vilket gör dem mycket otillförlitliga. Det är därför mycket viktigare att fokusera på orsakerna bakom högt blodsocker och vad man kan göra för att förebygga det.

Fem oväntade orsaker till den ökade förekomsten av prediabetes

Prediabetes kan drabba vem som helst, men det finns vissa faktorer som kan öka sannolikheten för att drabbas. Studier** visar på ett starkt samband mellan prediabetes och specifika livsstilsval och genetiska anlag. Det här är några viktiga riskfaktorer som förknippas med prediabetes:

  1. Kroppsvikt och midjemått: Personer med övervikt och ett kroppsmasseindex (BMI) över 25 löper definitivt större risk att utveckla prediabetes. Förutom vikten måste vi också vara uppmärksamma på midjemåttet. Ett midjemått på över 102 cm hos män och 88 cm hos kvinnor är oroväckande eftersom det tyder på större mängder fettvävnad runt buken, vilket gör cellerna mer motståndskraftiga mot insulin.
  2. Ålder: Även om man kan utveckla prediabetes i alla åldrar ökar risken efter 45 års ålder.
  3. Kost: Att konsumera mycket rött kött, bearbetade köttprodukter och söta drycker är förknippat med en högre risk att utveckla prediabetes.
  4. Rökning: Rökning ökar risken för insulinresistens, och forskning** visar att rökning även kan leda till ett större midjemått, vilket även det förknippas med prediabetes.
  5. Fysisk inaktivitet: Det sägs att stillasittande är den nya rökningen. Brist på fysisk aktivitet är inte bara skadligt för rygg och nacke, utan kan också utgöra en bidragande orsak till uppkomsten av prediabetes.
  6. Familje- och sjukdomshistoria: Personer vars närmaste släktingar lider av diabetes typ 2 kan löpa en högre risk att utveckla diabetes. På samma sätt kan vissa tillstånd som PCOS, sömnapné, graviditetsdiabetes, högt blodtryck och förhöjt kolesterol också vara kopplade till en högre risk att utveckla prediabetes.

Det verkliga priset vi betalar för högt blodsocker

Även om många går flera år utan att märka av några symtom eller rent av bagatelliserar dem, och det kan ta flera år att få en korrekt diagnos, så är högt blodsocker direkt kopplat till uppkomsten av diabetes. Det är därför det är så viktigt att vi redan nu börjar se prediabetes som ett allvarligt hot mot vår hälsa!

Enligt forskare** kommer upp till 70% av alla personer med prediabetes att utveckla diabetes och andra hälsobesvär som hjärtsjukdomar, njurskador, hudinfektioner med mera om tillståndet inte behandlas.

Högt blodsocker kan kopplas till uppkomsten av flera allvarliga sjukdomar, men lyckligtvis finns det saker vi kan göra för att förebygga detta om vi agerar i tid.

När vardagen blir en ständig kamp

Att leva med diabetes innebär att man dagligen måste kontrollera sina blodsockernivåer, följa strikta kostråd och upprätthålla en aktiv livsstil.

Men det gäller att vara försiktig – att följa en mycket restriktiv diet och helt och hållet utesluta vissa livsmedelsgrupper kan försämra den allmänna livskvaliteten och förhindra att kroppen från att få i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Även om det är svårt att hantera de fysiska symtomen på diabetes, så är det viktigt att poängtera att diabetes även kan innebära en enorm påfrestning på det känslomässiga och mentala välbefinnandet.

Många diabetespatienter uppger** att de känner sig frustrerade och överväldigade över att behöva hantera sin diabetes, och denna ständiga kamp mot sjukdomen kan även leda till mer allvarliga psykiska problem.

Att leva med diabetes påverkar i stort sett varje ögonblick och varje del livet. Det går inte bara att ta ett piller och sedan glömma bort sjukdomen, tvärt om måste man vända upp och ner på sin livsstil för att hantera den. Därför är det viktigt att inte vänta tills det är för sent utan att vidta åtgärder medan det fortfarande går att göra något åt saken och vända situationen.

Tre avgörande steg för att motverka diabetes

Den goda nyheten är att det ofta går att stoppa eller bromsa prediabetes genom enkla livsstilsförändringar. Genom att göra små förändringar i vardagen kan vi effektivt stabilisera blodsockernivån, förbättra insulinkänsligheten och minska risken för att utveckla diabetes typ 2.

Diabeteshantering

1. Allt handlar om kosten

Eller rättare sagt, fibrer. Vårt främsta råd är att fylla inköpslistan med fiberrika livsmedel som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Och även om vi vet att det frestar, så är det bäst att gå förbi hyllorna med bearbetade livsmedel och söta drycker.

2. Upp och hoppa

Regelbunden motion är ett utmärkt sätt att kontrollera kroppsvikten och hantera prediabetes. Rapporter** tyder på att man genom att gå ner mellan 5% och 7% av den totala kroppsvikten kan minska risken att utveckla diabetes typ 2 med över 58%. Det går att uppnå genom att följa kostrekommendationerna från steg ett och genom att ägna 30 minuter åt en fysisk aktivitet som höjer pulsen. Några av de enklaste sätten att få in lite mer motion i vardagen utan att behöva ändra sina rutiner alltför mycket är att:

  • Ta cykeln till jobbet
  • Promenera till affären i stället för att köra bil
  • Ta trapporna istället för att åka hiss
  • Träna tillsammans med en vän

3. Kanel till undsättning

Kanel är en populär krydda som används runt om i världen för att ge den där karaktäristiskt söta, träiga och något kryddiga smaken till mängder av olika rätter.

Men vad många inte vet är att man kan använda den till sin fördel för att hjälpa till att kontrollera och balansera blodsockret på ett helt naturligt sätt. Kanel är känt för att ha en positiv inverkan på blodsockernivåerna eftersom det fördröjer glukosabsorptionen i blodet, vilket hjälper till att förhindra blodsockertoppar efter maten.

Och inte bara det! En studie** visar att långvarig användning av denna mirakelkrydda kan sänka fasteblodsockret med upp till 25*% hos personer med förhöjt blodsocker.

Genom att ta dessa tre proaktiva steg mot en sundare livsstil kan se fram emot en ljusare framtid utan prediabetes!

Kanel

Ett nytt och revolutionerande sätt att ta kontroll över sin hälsa

Att förändra sin livsstil var under många år det enda sättet att hantera prediabetes. Och även om det definitivt fungerar, så finns det en nackdel – det tar tid! Att lägga om till en mer hälsosam kost med mer fiberrika livsmedel och eliminera socker och kolhydrater från menyn är en gradvis process som kräver mycket planering och justeringar.

Och även om du skulle börja följa alla rekommendationer redan i detta nu, så kommer du inte att se några resultat över en natt.

Men det finns en lösning. Efter omfattande tester och gedigen forskning har forskarna äntligen hittat ett sätt att utnyttja kanelens många positiva egenskaper.

Man skulle kanske kunna tro att det räcker att använda mer kanel i maten, men vi har dåliga nyheter. Hur mycket man än älskar att strö kanel på gröten, så är mängden helt enkelt inte tillräckligt stor för att det ska gynna vårt välbefinnande. Faktum är att vi skulle behöva äta 2 teskedar kanel om dagen för att se någon som helst skillnad i hälsan. Dessutom är det mycket farligt att äta torkad malen kanel eftersom det kan irritera halsen och lungorna.

Kosttillskott med kanel innehåller däremot koncentrerade mängder kanel och är mycket mer praktiskt eftersom de oftast består av kapslar som är lätta att svälja.

Detta genombrott i forskningen har gjort det möjligt för våra forskare att utveckla ett enastående kosttillskott som utgör en säker, snabb och prisvärd lösning för alla som kämpar med högt blodsocker.

I kombination med vissa livsstilsförändringar bidrar denna produkt till att effektivt sänka blodsockret, förhindra att det utvecklas till mer allvarliga problem och förbättra vårt välbefinnande och vår livskvalitet i allmänhet.

GlucoLux – det ultimata stödet för att balansera blodsockret

GlucoLux är ett mångfasetterat komplex som är perfekt för alla som kämpar med förhöjda blodsockernivåer, vill minska sötsuget eller hålla blodsockret på en hälsosam nivå i allmänhet. Vårt dedikerade team av nutritionister har baserat formulan på kanel, men har även berikat den med andra vetenskapligt belagda ingredienser som gymnema syvestre, bockhornsklöver och krom, som samverkar med kanel för att ge bästa möjliga resultat när det gäller att sänka blodsockernivån och förbättra insulinkänsligheten.

GlucoLux tillverkas av Sensilab, ett ledande europeiskt företag inom kosttillskott. Alla våra produkter tillverkas i en toppmodern anläggning och produceras i enlighet med gällande EU-lagstiftning och högsta branschstandard, vilket styrks av vårt certifikatet för god tillverkningssed.

Vikten av att upptäcka prediabetes i tid och GlucoLux roll i att hantera tillståndet

Att upptäcka prediabetes i tid är det viktigaste steget för att förhindra att man utvecklar ytterligare hälsoproblem. Den goda nyheten är att prediabetes är ett hanterbart och till och med reversibelt tillstånd, men för att lyckas gäller det att agera och förändra sin livsstil i tid.

Kost och motion utgör grunden i detta arbete, men det bästa hjälpmedlet för att garantera snabb framgång är GlucoLux, ett vetenskapligt baserat kosttillskott som kan sänka fasteblodsockret med upp till 25*%, vilket gör det så mycket enklare att kontrollera sin prediabetes.

Efterfrågan på GlucoLux är extremt hög på den svenska marknaden just nu och produkten löper hög risk att sälja slut!

*Ansvarsfriskrivning: Resultaten kan variera från person till person och kan skilja sig från de resultat som beskrivs på hemsidan. Våra produkter är inte avsedda att förebygga, behandla eller bota någon typ av hälsobesvär eller allvarliga sjukdomar. Det är viktigt att ha en balanserad kost och en hälsosam livsstil. 

**Källor: 

Safdar, Mahpara & Alam, Khan & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan & Mohammad, Siddique. (2004). Effect of Various Doses of Cinnamon on Blood Glucose in Diabetic Individuals. Pakistan Journal of Nutrition. 3. 10.3923/pjn.2004.268.272. 

Tabák AG, Herder C, Rathmann W, Brunner EJ, Kivimäki M. Prediabetes: a high-risk state for diabetes development. Lancet. 2012 Jun 16;379(9833):2279-90. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60283-9. Epub 2012 Jun 9. PMID: 22683128; PMCID: PMC3891203. 

Morris RW, Taylor AE, Fluharty ME, Bjørngaard JH, Åsvold BO, Elvestad Gabrielsen M, Campbell A, Marioni R, Kumari M, Korhonen T, Männistö S, Marques-Vidal P, Kaakinen M, Cavadino A, Postmus I, Husemoen LL, Skaaby T, Ahluwalia TV, Treur JL, Willemsen G, Dale C, Wannamethee SG, Lahti J, Palotie A, Räikkönen K, McConnachie A, Padmanabhan S, Wong A, Dalgård C, Paternoster L, Ben-Shlomo Y, Tyrrell J, Horwood J, Fergusson DM, Kennedy MA, Nohr EA, Christiansen L, Kyvik KO, Kuh D, Watt G, Eriksson JG, Whincup PH, Vink JM, Boomsma DI, Davey Smith G, Lawlor D, Linneberg A, Ford I, Jukema JW, Power C, Hyppönen E, Jarvelin MR, Preisig M, Borodulin K, Kaprio J, Kivimaki M, Smith BH, Hayward C, Romundstad PR, Sørensen TI, Munafò MR, Sattar N. Heavier smoking may lead to a relative increase in waist circumference: evidence for a causal relationship from a Mendelian randomisation meta-analysis. The CARTA consortium. BMJ Open. 2015 Aug 11;5(8):e008808. doi: 10.1136/bmjopen-2015-008808. Erratum in: BMJ Open. 2015;5(9):e008808. PMID: 26264275; PMCID: PMC4538266. 

Hostalek U. Global epidemiology of prediabetes - present and future perspectives. Clin Diabetes Endocrinol. 2019 May 9;5:5. doi: 10.1186/s40842-019-0080-0. PMID: 31086677; PMCID: PMC6507173. 

Coleman, R. (2022, September 20). The unseen challenges of living with diabetes. RWK Goodman. https://www.rwkgoodman.com/info-hub/the-unseen-challenges-of-living-with-diabetes/ 

Center for Disease Control and Prevention. (2022, December 27). Why participate. Center for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/prevention/why-participate.html