Tomt i varukorgen?
Det kan bara bero på att du inte har sett våra senaste erbjudanden!
Vi använder kakor på vår hemsida som inte lagrar personuppgifter. Vissa kakor kan redan vara installerade. Genom fortsatt användning av webbplatsen godkänner du att de används.
Kontakta oss online
Fri frakt över 500 kr
100% nöjdhetsgaranti
Kontakt
info@sensilab.seAntibiotika har revolutionerat sjukvården och räddat oräkneliga liv, men numera vet vi att deras effektivitet har ett pris. Ny forskning visar att även en kort antibiotikakur kan rubba den ömtåliga balansen i tarmens mikrobiom, som spelar en viktig roll för vår hälsa, vår matsmältning och vårt immunförsvar.
Även om antibiotika är oumbärligt måste vi vara medvetna om vilka risker det medför. Alla känner nog till det oroväckande problemet med antibiotikaresistens. Det uppstår när överanvändning av antibiotika leder till att bakterierna blir resistenta, och innebär att läkemedlen med tiden blir mindre och mindre effektiva.
Antibiotikans påverkan på vår tarmhälsa är även det en mycket angelägen fråga, vilket belagts i flera nyligen genomförda studier. Även en kort antibiotikakur kan rubba den känsliga balansen i tarmens mikrobiom och i värsta fall leda till olika hälsoproblem som diarré, gaser, illamående och kramp i magen.
Vår kropp är full av miljontals och åter miljontals mikroskopiska bakterier, jästsvampar och virus som tillsammans kallas mikrober. Faktum är att om vi räknar alla celler i vår kropp så är vi bara 43% människa – resten består av bakterier.
Tarmens mikrobiom består av en stor samling mikroorganismer som huvudsakligen lever i tjocktarmen. Mikrobiomet kan väga mellan 1 och 2 kilo och fungerar som ett extra organ som är avgörande för vår hälsa. Det hjälper oss att smälta maten, reglera immunförsvaret och hålla vårt hjärta och vår hjärna friska.
Rubbad balans i mikrobiomet och minskad mikrobiell mångfald till följd av en antibiotikabehandling kan få allvarliga konsekvenser för vår hälsa. En minskad mångfald av mikroorganismer kan göra oss mer sårbara för bakterier som orsakar diarré och kolit.
På grund av mikrobiotans viktiga roll i kroppen har flera studier** konstaterat att mikrobiell obalans i tarmen kan vara förknippat med mycket mer allvarliga tillstånd än bara diarré och kramp i magen – till exempel fetma, diabetes, astma och allergier. En nyligen genomförd studie** tyder till och med på att oral antibiotika kan kopplas till en ökad risk för tjocktarmscancer.
Även om alla reagerar olika på antibiotika, så finns det studier** med friska deltagare som visar att en enda antibiotikabehandling kan ha en drastisk påverkan på mikrobiomet. I vissa fall kan det ta flera månader eller till och med år att återställa den ursprungliga artsammansättningen i tarmen.
Även om antibiotikans effekt på vår tarmflora är oroväckande, så finns det saker vi kan göra för att skydda och återställa vårt mikrobiom. Här kommer några exempel:
1. Ät mer varierat
Att äta många olika typer av livsmedel bidrar till en varierad mikrobiell sammansättning och god tarmhälsa. Försök att få i dig mer grönsaker och fullkornsprodukter. Fullkornsprodukter som korn, quinoa, hirs och råris innehåller stora mängder fibrer och bra kolhydrater som bryts ned av tarmbakterierna och främjar viktminskning och blodsockerkontroll.
2. Ät mer prebiotiska livsmedel
Prebiotika är fiberrika livsmedel som fungerar som föda för de goda bakterierna i tarmen, stimulerar deras tillväxt och förbättrar mikrobiomets balans. Några exempel på prebiotiska livsmedel är cikoria, banan, sparris, äpplen och havregryn.
3. Ät mer fermenterade livsmedel
Fermenterade livsmedel som kefir, yoghurt, surkål och inlagda grönsaker är en utmärkt källa till nyttiga bakterier (främst laktobaciller) som kan minska antalet skadliga organismer i tarmen.
4. Ät mindre artificiella sötningsmedel och bearbetade livsmedel
Bearbetade och friterade livsmedel som innehåller mycket transfetter anses ha en negativ inverkan på tarmhälsan. Likaså finns det vissa belägg** för att artificiella sötningsmedel kan höja blodsockret genom att främja tillväxten av skadliga tarmbakterier.
Jag heter Marta och är i 40-årsåldern. Jag fick problem med magen efter en antibiotikakur och tänkte dela med mig av min berättelse. Allt började förra vintern. Jag började få problem med urinvägarna och trodde först att det skulle gå över av sig självt, men blev till slut tvungen att besöka min läkare. Han konstaterade att jag hade urinvägsinfektion och skrev ut antibiotika. Det blev snabbt bättre. Men ungefär en månad efter att jag hade avslutat behandlingen var problemen tillbaka och jag var tvungen att ta en ny omgång antibiotika! Den här gången fick jag en längre kur, och dosen var mycket starkare.
När jag äntligen var klar med behandlingen märkte jag att min matsmältning var helt rubbad. Jag fick kramp i magen, hade diarré ibland och kände mig gasig oavsett vad jag åt. Jag trodde att jag hade fått någon slags magsjuka till råga på allt, men min läkare sa att så var det inte. Jag visste vad jag skulle ta mig till och kände mig hjälplös och frustrerad. Tack och lov är en av mina närmaste vänner näringsfysiolog, så jag bestämde mig för att be henne om råd.
När jag berättade om mina besvär började hon genast misstänkta att det kunde vara antibiotikan som hade rubbat min tarmflora. Hon förklarade hur antibiotika kan påverka balansen i tarmen, vilket kan leda till matsmältningsproblem och diarré. Hon blev förskräckt när hon fick höra att min läkare inte hade rekommenderat någon probiotika för att hjälpa mig att återställa tarmhälsan under och efter antibiotikabehandlingen.
Jag följde rådet som min vän gav mig och bestämde mig för att ge probiotika ett försök. Hon föreslog att jag skulle välja en produkt med flera olika stammar av mjölksyrabakterier, särskilt Lactobacillus och Bifidobacterium, så jag bestämde mig för att googla lite innan jag köpte något.
När jag läste på om olika kosttillskott med probiotika upptäckte jag att man måste vara extra uppmärksam på hur de tillverkas. Det visade sig nämligen att många probiotikatillskott är ineffektiva, eftersom de goda bakterierna inte skyddas från magsaften och därför aldrig når fram till tarmen. Och något sådant ville jag ju inte ha, jag ville ha en produkt som faktiskt skulle hjälpa mig att bli av med mina matsmältningsproblem.
Efter grundliga efterforskningar hittade jag en fantastisk produkt med en patenterad kombination av 9 olika mjölksyrabakteriekulturer. Den innehöll de stammar som min vän hade pratat om, och fler därtill! Den innehöll dessutom jordärtskocka och cikoria, som ytterligare skulle stötta matsmältningen och immunförsvaret. Jag beställde produkten och började använda den regelbundet.
Jag måste säga att probiotikan hade en mycket positiv inverkan på min hälsa. Gradvis började jag märka att min matsmältning förbättrades, och jag fick även mer energi. Snart kände jag mig helt frisk igen.
Nu känns det som att jag är 100% mig själv igen, och det har jag probiotikan att tacka för. Jag är verkligen tacksam att jag lyckades hitta en lösning som fungerade för mig. Det har varit en lärorik resa, och jag är glad att jag har lärt mig hur viktig tarmhälsan är och hur bra probiotika kan vara för det allmänna välbefinnandet.
Det exceptionella probiotikatillskottet Synbiotic Premium är en vetenskapligt belagd lösning för tarmen i form av praktiska kapslar. Det bygger på naturbaserade ingredienser och spelar en viktig roll för att återställa mikrobiotans balans och främja en sundare tarmmiljö.
Det som utmärker det här kosttillskottet är Megaflora 9 Evo – en patenterad kombination av 9 olika bakteriestammar. Att produkten innehåller så pass många stammar är avgörande, eftersom varje stam har olika fördelar för tarmen. Tack vare Megaflora 9 Evo garanterar vår produkt ett omfattande stöd för tarmens mikrobiom.
Förutom de högkvalitativa ingredienserna har Synbiotic Premium ytterligare ett ess i rockärmen: en speciell skyddande matris som kallas ProbioAct®, som ger de goda bakterierna en garanterad överlevnadsgrad på hela 90%. Denna patenterade teknik säkerställer bakteriernas överlevnad på väg till tarmen, där de kan göra nytta.
Den höga överlevnadsgraden gör att Synbiotic Premium är 90* gånger mer effektivt än vanlig probiotika. Det innebär i sin tur att de 1,1 miljarder CFU (kolonibildande enheter) som finns i Megaflora 9 Evo är lika kraftfulla som 99 miljarder CFU i en vanlig, oskyddad produkt.
Produkten är ytterligare berikad med extrakt av jordärtskocka, som stöttar immunförsvaret, och cikoriarot, som främjar matsmältningen och leverhälsan. Denna unika kombination av ingredienser erbjuder ett stort antal fördelar för tarmen, vilket gör Synbiotic Premium till den bästa lösningen för din tarm under och efter antibiotikaanvändning.
Just nu kan du ta del av ett specialerbjudande på detta fantastiska probiotikatillskott som hjälper till att återställa balansen i tarmens mikrobiom och lindra uppblåsthet, förstoppning, oregelbundna toalettbesök, energibrist och andra besvär med koppling till tarmhälsan!
Vi är så övertygade om produktens effektivitet att vi erbjuder 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti!
Skynda dig, antalet är begränsat och Synbiotic Premium är hett eftertraktat!
*Ansvarsfriskrivning: Resultaten kan variera från person till person och kan skilja sig från de resultat som beskrivs på hemsidan. Våra produkter är inte avsedda att förebygga, behandla eller bota någon typ av hälsobesvär eller allvarliga sjukdomar. Det är viktigt att ha en balanserad kost och en hälsosam livsstil.
**Källor:
Patangia DV, Anthony Ryan C, Dempsey E, Paul Ross R, Stanton C. Impact of antibiotics on the human microbiome and consequences for host health. Microbiology Open. 2022 Feb;11(1):e1260. doi: 10.1002/mbo3.1260. PMID: 35212478; PMCID: PMC8756738.
Wang J, Xiang Q, Gu S, Gu Y, Yao M, Huang W, Gao W, Tang LL. Short- and Long-Term Effects of Different Antibiotics on the Gut Microbiota and Cytokines Level in Mice. Infect Drug Resist. 2022;15:6785-6797
https://doi.org/10.2147/IDR.S388687
Fessl, S. (2022, May 5). What happens to the gut microbiome after taking antibiotics? The Scientist Magazine®. https://www.the-scientist.com/news-opinion/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970
Fast facts about the human microbiome - UW department’s web server. (n.d.).
https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf
Robertson, R. (2023, April 3). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9
Produkter för dig