Upptäck den starka kopplingen mellan PCOS och tarmhälsan

Ta en närmare titt på det komplexa sambandet mellan tarmhälsa och PCOS, och upptäck hur en välmående tarm kan vara nyckeln till att hantera symptomen och förbättra livskvaliteten!

Ta en närmare titt på det komplexa sambandet mellan tarmhälsa och PCOS, och upptäck hur en välmående tarm kan vara nyckeln till att hantera symptomen och förbättra livskvaliteten!

Polycystiskt ovariesyndrom, eller PCOS som det även kallas, är ett komplext tillstånd som drabbar 1 av 10 kvinnor**! Det är en hormonell störning som kan sätta en kvinnas liv i gungning på mer än ett sätt. Symptomen varierar från viktuppgång och sömnapné till hudproblem som akne, oregelbunden eller utebliven mens, håravfall och svårigheter att bli gravid.

Den exakta orsaken till polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är fortfarande oklar, men forskare kopplar det till ett överskott av manliga könshormoner, eventuellt förknippat med genetik, insulinresistens och inflammation.

Flera hormoner produceras i äggstockarna, inklusive östrogen och progesteron, som är avgörande för att reglera menstruationscykeln. I tillägg till dessa viktiga hormoner syntetiseras även en liten mängd manligt könshormon, så kallat androgen.

Vid PCOS rubbas denna ömtåliga hormonbalans, eftersom äggstockarna producerar för mycket androgen, vilket leder till en invecklad hormonell obalans.

Så vad har allt detta med tarmhälsan att göra? En hel del, visar det sig. Forskning tyder nämligen på att PCOS är starkt förknippat med ett obalanserat tarmmikrobiom!

Upptäck den starka kopplingen mellan PCOS och tarmhälsa

Upptäck hur tarmen kan vara kopplad till PCOS

Det kan låta komplicerat, men tarmens mikrobiota är helt enkelt den grupp av mikroorganismer som lever i tarmen. Dessa mikroorganismer spelar en viktig roll för den allmänna hälsan genom att främja matsmältningen och stärka immunförsvaret, men även genom att påverka humöret och den psykiska hälsan.

Den intressanta delen är kopplingen mellan tarmens mikrobiota och PCOS. Studier visar att kvinnor med PCOS tenderar att ha en annan sammansättning av tarmbakterier än de som inte lider av sjukdomen. Denna skillnad i tarmens mikrobiota kan potentiellt bidra till tillståndets uppkomst och utveckling.

Orsaken till detta kan ligga i övervikt. Övervikt, som är ett vanligt symptom på PCOS, kan störa tarmbakteriernas balans. Denna obalans kan leda till ett tillstånd som kallas "läckande tarm", där farliga ämnen som borde stanna i tarmen hamnar i blodomloppet. Det kan utlösa inflammation, störa insulinfunktionen och öka testosteronproduktionen, vilket ytterligare kan förvärra symptomen på PCOS.

En läckande tarm kännetecknas av till exempel kronisk diarré, förstoppning, gaser och uppblåsthet, näringsbrist, dåligt immunförsvar, huvudvärk, hjärndimma, överdriven trötthet, hudproblem som akne, sug efter kolhydrater och socker, ledbesvär, med mera.

Även om detta tillstånd fortfarande är något av en medicinsk gåta, tros det bero på flera faktorer. Andra bidragande faktorer förutom övervikt inkluderar överdrivet sockerintag, vissa läkemedel, alkoholkonsumtion, näringsbrist och stress.

Men mitt bland alla dessa utmaningar finns en ljusning. Det kan gå att reducera effekten av PCOS genom att ta hand om sin tarmhälsa och justera sin kost och sin livsstil.

PCOS

Hemligheten bakom god tarmhälsa

Att förstå sambandet mellan obalans i tarmens mikrobiom och PCOS är bara början. Nästa steg, som förmodligen är ännu viktigare, är att vidta proaktiva åtgärder för att främja tarmhälsan.

En fiberrik kost är en bra utgångspunkt. Fibrer främjar de nyttiga bakterierna i tarmen och finns i vegetabiliska livsmedel som bönor, linser, grönsaker och fullkornsprodukter. Att äta mer sådana livsmedel är ett enkelt men effektivt sätt att vårda tarmen och främja den allmänna hälsan.

Artificiella sötningsmedel kan ha negativ inverkan på tarmens mikrobiom och förvärra insulinresistensen, ett vanligt problem vid PCOS. Att välja naturliga sötningsmedel som honung, lönnsirap eller dadelsirap kan bidra till en friskare tarm.

Sömn är ytterligare en viktig aspekt för tarmhälsan. För lite sömn kan stressa kroppen och främja inflammation och dysreglering i tarmen. Att prioritera sömnen och sikta på 7-9 timmars sömn per natt kan göra stor skillnad.

Stresshantering är också avgörande. Psykologisk stress har kopplats till dysbios, en obalans i tarmens mikrobiota. Avslappnande aktiviteter som yoga, meditation och promenader i naturen kan göra stor nytta i detta avseende.

Regelbunden motion är en annan viktig faktor. Det främjar sömnen och stresshanteringen, och studier visar att det dessutom kan förbättra tarmmikrobiomets tillstånd. Även lättare träning kan reducera inflammation och öka den biologiska mångfalden i tarmen.

I tillägg till dessa livsstilsförändringar finns det även vissa näringsämnen som spelar en avgörande roll för tarmhälsan. Zink gör till exempel att magen kan producera magsyra, som hjälper till att bryta ner maten för absorbtion och stärker tarmens slemhinna. Några livsmedel med mycket zink är lönnsirap, sesamfrön och pumpafrön!

Livsmedel med mycket zink

En annan viktig aspekt för att vårda en läckande tarm är att se till att man får i sig tillräckligt med vätska. Vatten är viktigt för att alla system i kroppen ska fungera korrekt, inklusive matsmältningssystemet. Det underlättar näringsupptaget och bidrar till att hålla slemhinnorna i matsmältningskanalen friska.

Utöver dessa kost- och livsstilsförändringar är probiotika den ultimata lösningen i jakten på bättre tarmhälsa. Goda bakterier är matsmältningssystemets osynliga hjältar och arbetar outtröttligt för att upprätthålla balansen och se till att allt fungerar som det ska!

Mycket mer än bara yoghurt – fermenterade livsmedel räcker inte

Probiotika är levande bakterier som hjälper tarmens mikrobiom att frodas. De finns i fermenterade livsmedel som tempeh, kimchi, surkål och yoghurt. Men även om dessa naturligt förekommande probiotika kan vara till viss hjälp, så är det inte alltid säkert att de erbjuder tillräckligt med stöd, särskilt inte för personer som lider av PCOS.

Effekten av dessa probiotika kan variera kraftigt, beroende på faktorer som livsmedlets kvalitet, vilka specifika bakteriestammar det innehåller och hur väl dessa bakterier överlever resan genom matsmältningssystemet. Dessutom kan mängden probiotika i dessa livsmedel vara ganska låg, och det kan vara svårt att konsumera tillräckligt mycket av dem för att uppleva någon betydande effekt.

Personer med specifika hälsoproblem kan behöva en mer robust och målinriktad strategi för att effektivt stötta tarmhälsan i form av probiotiska kosttillskott.

Den dolda sanningen bakom probiotikans effekt

På grund av en rad olika faktorer erbjuder alla probiotiska produkter tyvärr inte samma effekt.

Det kan till exempel bero på hur många bakterier (så kallade kolonibildande enheter) varje dos innehåller, vilka typer av bakteriestammar det rör sig om och vilka bakteriestammar som har studerats för sin effektivitet.

Experter rekommenderar i regel att man väljer probiotiska produkter med minst 1 miljard kolonibildande enheter, inklusive välstuderade probiotika som Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus eller Saccharomyces boulardii.

Det är även oerhört viktigt att titta på hur produkten säkerställer bakteriernas överlevnad. Man uppskattar att endast upp till 1% av bakteriekulturerna i vanliga probiotiska produkter når tarmen levande och får chansen att verka**. Många förlorar sin funktion redan under tillverkningen, lagringen eller transporten, innan de ens når fram till den faktiska användaren.

Och väl där förstörs upp till 99% av bakterierna av magsaften och matsmältningsenzymerna INNAN de når tarmen**.

Men tänk om det fanns ett sätt att säkerställa maximal överlevnad för de goda bakterierna och erbjuda superstarkt skydd för tarmhälsan?

Ines hittade en lösning och övervann sina PCOS-besvär

Jag heter Ines och fick diagnosen PCOS för ett par år sedan. För några månader sedan, under en väldigt stressig period på jobbet, började jag få riktigt otäcka matsmältningsproblem. Jag fick fruktansvärda magsmärtor, särskilt efter att ha ätit ägg och mejeriprodukter – livsmedel som jag aldrig hade haft problem med tidigare.

Jag blev uppblåst efter maten och det kändes som om jag blev dubbelt så stor. Dessutom började jag få blemmor i hela ansiktet, vilket verkligen påverkade mitt självförtroende.

Jag märkte en viss förbättring när jag uteslöt vissa livsmedel, men ärligt talat så är det väldigt tufft att begränsa sin kost på det sättet. Till slut gav jag efter för mina begär, och helt plötsligt var jag tillbaka på ruta ett igen.

Jag hade hört talas om att kvinnor med PCOS ofta har problem med matsmältningen, så jag tänkte att det kanske fanns ett samband. Det var då jag stötte på något som kallas "läckande tarm" på nätet. Att se listan över symptomen var som att läsa min egen dagbok. En av de rekommenderade lösningarna var probiotika, så jag tänkte att varför inte testa?

"Jag skulle inte kunna vara mer nöjd!"

När jag började läsa på om probiotika upptäckte jag att det finns en hel del problem kring hur många av produkterna tillverkas och lagras, vilket gör att de positiva effekterna kan vara väldigt begränsade. Jag ville fortfarande ha någonting naturligt, men jag såg inte poängen om det inte gav någon effekt. Jag bestämde mig för att hitta den absolut bästa produkten på marknaden, och efter en del sökande hittade jag den!

Jag önskade desperat att det skulle fungera, och jag blev inte besviken! Efter några månaders användning hade min matsmältning förändrats totalt! Jag kände mig inte längre uppblåst som en ballong varje gång jag åt något, och jag kunde äntligen knäppa mina jeans utan problem. Dessutom blev min hy bättre. Och eftersom jag lyckades gå ner lite i vikt förbättrades även några av mina andra PCOS-symptom.

Jag skulle inte kunna vara mer nöjd! Jag skulle definitivt rekommendera den här produkten till alla andra kvinnor som har liknande problem.

Synbiotic Premium – det ultimata valet för kvinnor med PCOS

Synbiotic Premium innehåller en varierad och kraftfull blandning av olika bakteriestammar med hög överlevnadsgrad, samt andra mycket fördelaktiga ingredienser som ytterligare förbättrar formulan. Det är det ultimata valet för kvinnor med PCOS-symptom, men passar alla som vill förbättra sin tarmhälsa.

En av de viktigaste egenskaperna hos Synbiotic Premium är Megaflora 9 Evo, en imponerande, patenterad kombination av 9 olika bakteriestammar. Denna mångfald är avgörande eftersom olika stammar har olika roller och olika fördelaktiga funktioner i tarmen. Genom att inkludera en mängd olika stammar säkerställer denna anmärkningsvärda lösning ett allsidigt stöd för tarmens mikrobiota.

Probiotikans styrka är dock meningslös om bakterierna inte överlever hela vägen till tarmen. Det är här som Synbiotic Premium verkligen briljerar. Den använder sig av en unik skyddsmatris som går under namnet ProbioAct®, som säkerställer hela 90*% överlevnadsgrad.

Det innebär att det är 90* gånger mer effektivt än vanlig probiotika och att de 1,1 miljarder kolonibildande enheter (CFU) som ingår i Megaflora 9 Evo och återfinns i Synbiotic Premium är lika effektiva som 99 miljarder CFU i en vanlig, oskyddad produkt.

Kosttillskottet innehåller även extrakt av jordärtskocka, som bidrar till ett starkt immunförsvar, och cikoria, som stöttar leverhälsan och främjar viktminskning. Dessa botaniska ingredienser erbjuder ett stort antal fördelar för tarmen, vilket gör Synbiotic Premium till den optimala lösningen för kvinnors tarmhälsa.

Få Synbiotic Premium till exklusivt specialpris

Just nu kan du ta del av ett tidsbegränsat specialerbjudande på denna fantastiska probiotiska produkt som hjälper till att stötta matsmältningen och lindra problem som uppblåsthet, förstoppning, oregelbundna toalettbesök, brist på energi och andra besvär med koppling till tarmhälsan!

Vi är så säkra på produktens effektivitet att vi erbjuder hela 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti!

Skynda dig, Synbiotiv Premium är extremt populärt och antalet är begränsat!

*Ansvarsfriskrivning: Resultaten kan variera från person till person och kan skilja sig från de resultat som beskrivs på hemsidan. Våra produkter är inte avsedda att förebygga, behandla eller bota någon typ av hälsobesvär eller allvarliga sjukdomar. Det är viktigt att ha en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

**Källor:

Drouault, Sophie, et al. “Survival, Physiology, and Lysis of Lactococcus Lactis in the Digestive Tract.” Applied and Environmental Microbiology, vol. 65, no. 11, Nov. 1999, pp. 4881–4886., https://doi.org/10.1128/aem.65.11.4881-4886.1999.

Tehrani, Fahimeh Ramezani, and Samira Behboudi-Gandevani. ‘Polycystic Ovary Syndrome’. Contemporary Gynecologic Practice, InTech, 4 Feb. 2015. Crossref, doi:10.5772/59591. Accessed 3 Jul. 2023. 

Sun, Yan et al. “Gut microbiota dysbiosis in polycystic ovary syndrome: Mechanisms of progression and clinical applications.” Frontiers in cellular and infection microbiology vol. 13 1142041. 24 Feb. 2023, doi:10.3389/fcimb.2023.1142041