Det är nu bekräftat: det här är den optimala dosen av Vitamin D!

De flesta vet ju nu hur viktigt vitamin D3 är. Det är särskilt viktigt för ben- och tandhälsan, och det har också god effekt på muskelfunktionen.

image

Men viktigast av allt är att Vitamin D är ett avgörande stöd för immunsystemet - särskilt under dessa kallare och mörkare månader. En svensk studie * har visat att tillskott av 4000 I.E. av vitamin D3 har haft god effekt på personer som lider av återkommande luftvägsinfektioner.

Men hur mycket Vitamin D behöver vi för att kunna dra nytt av det?

Vitamin D3 - Vad är rätt dosering?

I stora delar av befolkningen, särskilt bland de äldre, är optimal tillförsel av vitamin D3 otillräckligt garanterad. En irländsk studie visade att 51% av deltagarna i studien hade brist på vitamin D. Fler människor har låga D-vitaminhalter på vintern och våren på grund av mindre exponering för solljus. Vår diet spelar även den en roll.

30 nanogram av Vitamin D per milliliter av blod är anses optimalt, 20 ng/milliliter anses vara lagom och allt under 19 ng är betraktat som vitamin D brist.

EFSA (European Food Health Authority) har bestämt att mängden 4000 IU per dag är absolut säkert för barn från 11 år och vuxna! Inga negativa effekter har funnits med ett intag av 4000 IU per dag - Utan tvärtom, de positiva effekterna utnyttjas optimalt vid denna dos. 

Men varför bara 4000 IU? Är inte mer bättre?

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin. Det betyder att om man tar för mycket över en för kort tid, kan det lagras i kroppen. Olikt vitamin C (ett vattenlösligt vitamin), som vi kan spola ut ur kroppen tillsammans med urin, finns det inget lätt sätt att göra sig av med ett vitamin D överskott. Vilket kan leda till negativa effekter, så som uppbyggnad av kalcium i blodet (hyperkalcemi). Dessa negativa effekter observeras vid doser uppemot 10,000 IU.

Sammanfattningen:

Just nu, när vi rör oss mot de mörkare och kallare månaderna av året, blir det bara mer och mer svårt att få ett naturligt intag av vitamin D3. Dagarna blir kortare och vädret värre. Vi spenderar mindre tid i solen, vilket är avgörande för vår egna vitamin D produktion, och vi kommer inte ut från kontoren förrän det redan är mörkt ute.

ALL IN A DAY Vitamin D3 innehåller 4000 IU vitamin D per kapsel, vilket är garanterat att täcka ditt dagliga behov av "solskensvitaminet", vitamin D. Du kan säkert använda Vitamin D3 4000 IU varje dag, eller så kan du ta tillskottet med några dagars mellanrum - och fortfarande få de positiva effekterna! 

Källor:

https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18274816/