Brist på Vitamin D

Med alla Europeiska länder som ber sina innevånare att stanna hemma för att minska spridningen av coronaviruset som redan har lämnat en stor, mörk fläck över den större delen av året, så kommer det inte som en överraskning att många av oss försöker ta reda på hur vi kan stärka våra immunsystem.

image

Annat än arbete och de viktigaste av ärenden så försöker de flesta av oss att hålla så god social distans som vi kan och följa de råd som finns. Men i vissa fall så gör detta att det blir svårare att få tillräckligt med solljus, hålla igång med träning och hålla en god kost. 

Märker du av det här varje vinter?

Märker du av att du ofta klagar över att du känner dig trött hela tiden, att du ofta blir förkyld - och att det sker just under vintern? Eller att du känner dig nere, utan att veta riktigt varför? För att inte nämna värk i ben och muskler..

Allt detta kan vara på grund av alldeles för lite vitamin D. 

Vad är vitamin D och varför behöver vi det?

Det så kallade solskensvitaminet produceras i vår kropp när vår hud exponeras för solljus. Det finns också i viss mån i en del mat, så som fet fisk och äggulan.

Vitamin D har en viktig roll i vår kropp:

  • Det bidrar till immunsystemets normala funktion,

  • hjälper till att bibehålla normal muskelfunktion,

  • stöttar ben- och tandhälsa,

  • bidrar till normal absorption och användning av kalcium och fosfor,

  • stöttar normal celldelning

Även fast Vitamin D är väldigt viktigt för våra kroppar, så lider den större delen av befolkningen av brist på vitamin D.

Brist på Vitamin D är ett mycket vanligt problem

Att ha ett otillräckligt vitamin D intag är otroligt vanligt; det tros vara ungefär 1 miljard människor runt om i världen som lider av detta problem.* I Europa, är det ca. 40-75% av befolkningen har bristande halter av detta viktiga vitamin.

Alla behöver vitamin D!

De korta, märka dagarna i Europa mellan oktober och april, betyder att vi inte får tillräckligt med solljus och därför kan inte Vitamin D produceras som vanligt och vi behöver få vår dos på annat håll.

Olyckligtvis är det svårt att få ett tillräckligt högt intag från ifrån mat, även om vi äter fet fisk och ägg, som har höga halter av Vitamin D. Om vi dessutom ofta är inomhus, både på arbetet och hemma, och kanske besitter några extra kilon så är det ännu svårare att få tillräckligt av vitaminet. Fett fungerar som depåer som lagrar Vitamin D, vilket gör det mindre tillgängligt för kroppen.  

Eftersom symptomen ofta är väldigt subtila och svåra att känna igen, speciellt under vinter månaderna, är det viktigt att ta kontroll över situationen direkt.

Om vi enbart fick rekommendera ett tillskott, ett vitamin denna vinter, så skulle det solklart vara vitamin D. 

Vi har förberett ett riktigt bra erbjudande på D3 kosttillskott, så att du kan ta fördel av detta viktiga solskensvitamin som är viktigt för immunsystemet, ben- och tandhälsanoch den normala muskelfunktionen. 

Vårt ALL IN A DAY Vitamin D3 kan skryta med en hög dosering med 4000 I.U. (100 μg) av vitamin D3 i kapslar som är lätta att svälja och utan konstgjord färgsättning. 

Källor :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143492/