5 skäl till att överskott av östrogen är ett problem

Vi är omgivna av kemikalier som stör hormonbalansen. Fler och fler studier visar detta. En av de första konsekvenserna av östrogendominans i kroppen är viktökning, särskilt på höfterna, låren och rumpan. Vad kan vi göra åt det?

image

Överskott av östrogen i kroppen påverkar dig på minst fem sätt:

1)  Det sänker sköldkörtelns nivåer och reducerar därmed metabolism och kaloriförbränning

Östrogen ökar produktionen av specifika proteiner (tyroxinbindande globulin) som binder till och inaktiverar sköldkörtelhormoner, som kontrollerar metabolismhastigheten. Detta innebär att ämnesomsättningen och kaloriförbränningen stannar av.

2)  Fett lagras i kroppen

Metabolismen bromsar medan fettlagringen ökar. Östrogennivåerna förblir förhöjda i kroppen och det finns inte tillräckligt med progesteron för att balansera det, vilket orsakar en ond cirkel. Detta beror på att fettceller också släpper östrogen och stimulerar ansamlingen av extra kilon.

3)  Vätska börjar samlas

Alla kvinnor som någonsin har haft sin mens vet allt om uppblåsthet. Detta är ett irriterande symptom som kan skyllas på östrogen. Genom att hålla kvar vatten i kroppen ser vi till att det finns tillräckligt med ämnen till livmodslemhinnan där ägget kommer att bo.

När östrogenaktiviteten är hög, ser kvinnor ofta lite fylligare ut och har svårt att få på sig sina favoritbyxor eller kjol. 

4)  Aptiten ökar

En annan sak som de flesta premenstruella kvinnor märker är en oemotståndlig önskan efter fet mat och socker. Kalorier i våra vener! Detta är kopplat till vår inneboende instinkt att reproducera, eftersom dessa extra kalorier kan lagras för graviditet och senare amning.

5)  Svårt att sova

Sömnbrist har visat sig ha ett samband till viktökning eller problem med att gå ner i vikt. Enligt American Sleep Foundation har så många som 67% av kvinnorna svårt att sova under några nätter i veckan. Detta är till stor del relaterat till ett hormonobalans..

Det är oftast förknippat med en snabb nedgång i det "vilande" hormonet progesteron strax före menstruationens början, förklarar Kathryn Lee, en sömnspecialist vid University of California. Detta innebär att det också finns mer östrogen i våra kroppar, som fungerar som ett energitillskott. Sovproblem är oundvikliga.

Hur kan du balansera ditt östrogen och gå ner i vikt?

EstroLux balanserar hormoner och förhindrar östrogenet att samlas på ett naturligt sätt: med citronmeliss, blåstång, rosmarin, linfrö, broccoli, vitamin B6 (i den aktiva formen av pyridoxal fosfat).