Den chockerande sanningen om PMS

Under dagarna före mensen uppträder en rad fysiska och känslomässiga symptom som kan medföra stora påfrestningar i vardagen och relationerna.

Från uppblåsthet och ömma bröst till huvudvärk, irritabilitet och humörsvängningar. Det är viktigt att känna igen tecknen och agera innan PMS-besvären blir alltför överväldigande.

PMS-symptom

Premenstruella symptom drabbar så många som tre av fyra kvinnor i fertil ålder**. För de flesta är symptomen lindriga, men de kan förvärras under 30- och 40-årsåldern när man närmar sig klimakteriet. 

Forskning** som genomförts i Europa har konsekvent visat att PMS är vanligt förekommande, och 40% av alla kvinnor lider av PMS-symtom av sådan art att det påverkar deras vardag och välbefinnande. Det kan variera hur länge symptomen pågår, men de kan förvärras och till och med leda till att man missar skolan eller jobbet på grund av dem.

En annan studie** från Italien visar att 75% av alla kvinnor upplever PMS-symtom, varav 20% uppger att de lider av svåra symtom som har en betydande inverkan på deras livskvalitet.

PMS – en fysisk och känslomässig påfrestning

PMS kännetecknas av en kombination av fysiska och känslomässiga symptom som uppträder en till två veckor före mensen och som vanligtvis försvinner strax efter att mensen har börjat. Man tror att symptomen beror på förändringar i hormonnivåerna, särskilt östrogen och progesteron.

Symptomen på PMS och deras svårighetsgrad kan variera avsevärt. Medan vissa bara upplever ett milt obehag kan andra drabbas av mer uttalade och svårhanterliga besvär. Symptomens omfattning och intensitet kan variera från månad till månad och förändras under livets gång.

Man kan drabbas av fysiska symptom som uppblåsthet, ömma bröst, hudproblem, huvudvärk, förstoppning, diarré och till och med ökad känslighet för ljus och ljud. Man kan uppleva trötthet, sömnproblem och allmän brist på energi.

De känslomässiga symtomen kan också variera. Humörsvängningar, ångestkänslor eller en känsla av nedstämdhet är vanliga känslomässiga uttryck för PMS. Man kan bli mer stingslig och lättretlig, få svårt att koncentrera sig, känna sig tillbakadragen och uppleva en ökad känslighet för stress och känslomässiga utlösande faktorer.

Så kan PMS:en ta över ditt liv

Om tecknen på PMS ignoreras eller förbises kan konsekvenserna bli mycket påfrestande – både fysiskt, psykiskt och känslomässigt.

1. Fysisk vånda

Outhärdlig kramp i magen, huvudvärk och extrem trötthet till följd av svår PMS kan göra det svårt att klara av sina dagliga uppgifter. Enkla aktiviteter som att gå till jobbet, motionera eller utföra vanliga hushållssysslor förvandlas till tuffa utmaningar. Den ihållande smärtan och obehaget kan störa sömnen och leda till sömnbrist som ytterligare förvärrar den fysiska och känslomässiga belastningen.

Symptomen kan göra det svårt att fokusera och prestera bra på jobbet eller i skolan. Smärtan och utmattningen kan leda till minskad produktivitet, missade deadlines och i värsta fall frånvaro. Det kan påverka den yrkesmässiga utvecklingen, skolresultaten och den allmänna tillfredsställelsen med arbetet eller utbildningen.

2. Känslomässig berg- och dalbana

Humörsvängningar och irritabilitet kan tära på förhållandet till familj, vänner och kollegor. Plötslig ilska över triviala saker kan till exempel leda till konflikter och missförstånd mellan dig och din partner, och få dem att känna sig upprörda och förvirrade. Det kan leda till en känsla av isolering och påverka de sociala interaktionernas kvalitet, vilket gör det svårare att upprätthålla sunda relationer.

3. Rubbad psykisk balans

PMS kan få negativa konsekvenser för den mentala hälsan och kan förvärra befintliga besvär. Med tiden kan det allmänna psykiska välbefinnandet försämras, vilket påverkar förmågan att finna glädje i livet och ägna sig åt meningsfulla aktiviteter. Det kan göra det svårt att upprätthålla sina sociala kontakter och orsaka problem i intima relationer.

Obehandlad PMS kan även påverka förmågan att ta hand om sig själv och prioritera sitt eget välbefinnande. De fysiska och känslomässiga symtomens intensitet kan leda till utmattning och oförmåga att ägna sig åt sådant som gör en glad och hjälper en att slappna av.

Så lindrar man PMS-symptomen naturligt

Det finns en del naturliga lösningar för att hantera PMS som kan erbjuda lindring och främja kroppens balans under denna turbulenta del av månaden. Dessa enkla livsstilsjusteringar kan göra livet mycket mer jordat och njutbart.

Regelbunden motion kan göra underverk för att hantera symptomen på PMS. Fysisk aktivitet frigör endorfiner som förbättrar humöret och hjälper till att reducera stress, oavsett om det handlar om aerob träning, styrketräning eller en rask promenad!

En avslappnande kvällsrutin och 7-9 timmars god sömn kan hjälpa till att lindra trötthet och humörsvängningar i samband med PMS. Det hjälper även till att reducera stress, något som också kan förvärras dagarna före mensen. Det är viktigt att lugna sinnet och hitta en lämplig stresslindringsteknik, till exempel meditation eller andningsövningar.

De mest kraftfulla näringsämnena för att bekämpa PMS

Vissa näringsämnen har visat sig kunna dämpa symptomen på PMS, hjälpa till att lindra obehag och främja en känsla av välbefinnande före mensen.

Muskelkramp har till exempel kopplats till låga nivåer av magnesium i kroppen. Kosttillskott med detta muskelavslappnande näringsämne kan hjälpa till att lindra mensvärk och skapa komfort.

Livsmedel som innehåller mycket kalcium, som gröna bladgrönsaker, och vitamin B6, som bananer och kikärtor, kan vara till särskilt stor hjälp för att reglera olika typer av hormonell obalans och lindra humörsvängningar, uppblåsthet och trötthet.

Med tanke på den känslomässiga berg- och dalbana som PMS ofta innebär är det viktigt att lindra en del av den känslomässiga påfrestningen med hjälp av avslappnande och lugnande örter, som citronmeliss. Citronmeliss används traditionellt för att lindra stress genom att minska känslan av ångest och främja avslappning. Det är dessutom utmärkt vid sömnproblem.

Det finns även en kraftfull krydda som kanske redan finns i de flesta köksskåp, som erbjuder känslomässig lindring under menstruationscykeln. Och den har stöd i vetenskapen!

Det handlar om saffran, ett uråldrigt botemedel mot en rad olika kvinnliga åkommor, inklusive PMS-symtom, som har visat lovande effekt för att lindra humörsvängningar. Färska studier** har undersökt saffranets effekt på kvinnor som upplever svåra humörsvängningar, med uppmuntrande resultat.

I en klinisk studie** uppger kvinnorna att deras humörsvängningar minskade med 15*% efter bara 1* månads användning av saffran som kosttillskott.

I en separat studie** upplevde 76% av kvinnorna att mensbesvärens allvarlighetsgrad minskade med otroliga 50*% efter 2* menscykler, medan 60% uppgav att känslan av nedstämdhet minskade med 50*%.

Graf: PMS Redux

Resultaten belyser saffranets potential som ett naturligt hjälpmedel för att hantera humörsvängningar och minska PMS-symtomens allvarlighetsgrad. Den långa traditionen av att använda saffran och de positiva resultaten från studierna ger hopp till alla som behöver lindring under menscykelns tuffaste veckor.

Nina kunde inte njuta av livet veckorna före mensen!

"I dagar, ibland till och med veckor, före mensen kändes det som att jag hade ett mörkt moln över mig som inte gick att bli av med. Jag var alltid på dåligt humör och började bråka med min man för varenda liten småsak som jag tyckte var irriterande eller jobbig.

Många gånger kände jag mig så otroligt ledsen helt utan anledning. Jag hade svårt att koncentrera mig på jobbet och kom på mig själv med att zona ut under möten. Min produktivitet sjönk så till den grad att till och med chefen märkte att något var fel. Jag blev så generad!

Det kändes som om jag var fånge i mitt eget huvud och inte kunde tänka klart. Alla oroliga nätter gjorde inte direkt saken bättre. Jag vaknade med några timmars mellanrum med fruktansvärd huvudvärk, och det var i bästa fall. Oftast låg jag bara och vred och vände på mig tills min man fick nog och gick och sov på soffan istället.

När mensen äntligen kom började en hel rad nya utmaningar. Jag fick outhärdlig mensvärk som gjorde att jag kände mig svag och inte ens kunde ta mig upp ur sängen. Det kändes som att min kropp var fast besluten att hindra mig från att leva det liv jag önskade. Jag var i desperat behov av en lösning!"

Nina: “Tipset som förändrade mitt liv“

"Efter otaliga sökningar på internet fick jag upp ögonen för kosttillskott och började undersöka olika ingredienser som skulle kunna hjälpa. Det som störde mig när jag letade efter rätt produkt var att det inte fanns ett enda kosttillskott som innehöll alla ingredienser som jag behövde för att ta itu med mina symtom. Jag hade verkligen ingen lust att ta en massa olika piller varje dag!

Det var viktigt för mig att hitta en produkt med magnesium, citronmeliss och saffran, eftersom dessa näringsämnen har visat sig hjälpa mot symtomen som jag upplevde. Därför blev jag så otroligt tacksam när min vän berättade om PMS Redux.

Så fort jag såg ingredienserna märkte jag att det innehöll alla ingredienser som jag var intresserad av, och fler därtill som jag inte ens hade koll på tidigare. Och man behövde bara ta en kapsel om dagen!

Det var en så pass enkel sak att göra, och redan i samband med andra mensen började jag märka av positiva förändringar. Jag kände mig lugnare och gladare, och kunde äntligen sova hela natten. Och när mensen väl kom hade jag inte alls lika ont som tidigare!

Jag blev äntligen fri från alla PMS-symtom som hade begränsat mitt liv så länge. Allt eftersom tiden gick började jag ta upp kontakten med mina vänner. Jag hade tillräckligt med energi för att klara av alla mina arbetsuppgifter under veckan, och min man behövde inte utstå några fler gräl om att han sov på soffan!

De mörka molnen skingrades och det kändes som att jag hade fått en andra chans i livet. Allt tack vare PMS Redux!"

PMS Redux – en formula för kvinnor med alla de rätta näringsämnena

Det här är ett perfekt tillfälle att ta kontroll över PMS-symtomen och uppleva välförtjänt lindring. Vi presenterar PMS Redux, en allsidig formula för kvinnor som är utformad för att lindra obehag och främja välbefinnandet före och under mensen.

Tack vare sin unika sammansättning av 12 viktiga näringsämnen som är kända för att lindra PMS erbjuder PMS Redux ett smidigt och effektivt sätt att hantera humörsvängningar, trötthet och sömnstörningar.

Den otroliga synergin av ingredienser främjar en sund hormonbalans och erbjuder psykiskt och känslomässigt stöd under dagarna före mensen. Formulan är ytterligare förstärkt med Safr'Inside™, ett patenterat saffranextrakt som har visat sig vara 10 gånger mer kraftfullt jämfört med andra produkter med saffran!

För en bekväm och bekymmersfri tillvaro under hela menscykeln!

Garanterad kvalitet

Just nu kan du ta del av ett begränsat specialerbjudandePMS Redux!

Vi vet att det kan kännas osäkert att prova en ny produkt, och erbjuder därför hela 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Utnyttja möjligheten att investera i ditt välbefinnande!

*Ansvarsfriskrivning: Resultaten kan variera från person till person och kan skilja sig från de resultat som beskrivs på hemsidan.

**Källor

Hosseinzadeh H, Nassiri-Asl M. Avicenna's (Ibn Sina) the Canon of Medicine and saffron (Crocus sativus): a review. Phytother Res. 2013 Apr;27(4):475-83. doi: 10.1002/ptr.4784. Epub 2012 Jul 20. PMID: 22815242

Pirdadeh Beiranvand, et al., The effect of Crocus sativus (saffron) on the severity of premenstrual syndrome, Eur. J. Integr. Med. (2015), http://dx.doi.org/10.1016/j.eujim.2015.06.003

Agha-Hosseini, M., Kashani, L., Aleyaseen, A., Ghoreishi, A., Rahmanpour, H., Zarrinara, A. R., & Akhondzadeh, S. (2008). Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: A double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 115(4), 515–519. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2007.01652.x

Chumpalova, Petranka, et al. "Prevalence and Clinical Picture of Premenstrual Syndrome in Females from Bulgaria." Annals of General Psychiatry, vol. 19, 2020, https://doi.org/10.1186/s12991-019-0255-1. Accessed 14 Jul. 2023.

Parazzini F, Di Martino M, Pellegrino P. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res. 2017 Feb 1;30(1):1-7. English. doi: 10.1684/mrh.2017.0419. PMID: 28392498.