Kortisol är skyldigt till mycket

Är du konstant på helspänn? Känner du att minnet ofta är blankt, och att du har svårt att komma ihåg? Att alla runt omkring dig vill ha något från dig, och du är alldeles för långsam? Dessutom går du upp i vikt även om du äter likadant som alltid eller till och med mindre än tidigare?  Ja, det kallas stress. Du befinner dig i ett tillstånd av överdriven stress och det är dags att kliva av det dödståget.  

image

Även om vi pratar om stress (»Jag känner mig stressad«) så pratar vi egentligen om vår stressrespons – hur vi reagerar på stressiga situationer. Hormonet kortisol spelar en nyckelroll i detta. Om vi ​​vill minska stressnivåerna, måste vi minska kortisolnivåerna.

Kortisol ansvarar för vår stressrespons

När vi befinner oss i en stressig situation utsöndras hormonet kortisol som skickar signaler genom hela kroppen och berättar för cellerna hur de ska reagera. Signaler som vår kropp uppfattar som “fara”.

Det sker efterom kortisolet förbereder kroppen för en reaktion som vi kallar "fly eller fäkta". Alla andra funktioner i kroppen är underordnade detta eftersom vår kropp behandlar stress som en fara och instinktivt bara utför de funktioner som behövs för att överleva. Därför minskar matsmältningen, produktionen av könshormoner och reaktioner i immunsystemet.

Om stressen varar för länge...

... så blir alla våra organ och processer i kroppen lidande, vilket kan få negativa konsekvenser.

I dag är vi utsatta för stress hela dagen, så detta "försvar” från kroppen är ständigt aktivt. Men vad betyder det exakt? Om vi ​​jämför vår kropp med en bil är det som om vi har foten på gasen "non-stop". Hela tiden belastar vi alla våra kroppsorgan, och det är därför de försummar viktiga kroppsfunktioner.

 

Med tryck på alla kroppsorgan hela tiden, och viktiga kroppsfunktioner som försummas... Detta kan bland annat leda till:

  • Vi känner oss utbrända
  • Vi har problem med matsmältningen
  • Oregelbunden, jobbig eller smärtsam menstruation
  • Vi har ett försvagat immunsystem och är därför ofta är sjuka
  • Vi är konstant oroade
  • Vi har problem med sömnlöshet
  • Vi börjar samla extra fett kring magen
  • Vi känner minskad hunger

Du kan inte trolla bort alla stressiga situationer, men du kan förbättra hur du reagerar på dem

Om du befinner dig i en situation där du är kroniskt stressad är det dags att göra något snabbt och rädda dig från dess fruktansvärda negativa påverkan. Till stor hjälp är olika metoder för avkoppling (yoga, meditation, lyssna på avkopplande musik, naturvandringar, hantverk...), prioritering  (sätt realistiska mål och tidsfrister), tillräckligt med sömn och en hälsosam och balanserad kost.

Du kan också ge din kropp ett effektivt stöd med naturprodukter som hjälper dig att balansera dina stressreaktioner eller förhindra att kortisol utsöndras för snabbt och för mycket.

Sensilab rekommenderar: AdrenaLux

AdrenaLux kapslar hjälper till att bekämpa stressiga situationer. AdrenaLux innehåller en kombination av naturligt kraftfulla ingredienser som ashwagandha, kamomill och sibirisk ginseng. 

 

Produkter för dig

STRESSLINDRING
-50%
Specialpris 339,99 kr Ordinarie pris 679,99 kr
Visa produkt