5 anledningar till varför östrogenöverskott är ett problem

Överallt omkring oss finns kemikalier som stör hormonbalansen. Fler och fler studier visar just detta. En av de första konsekvenserna av östrogendominans är viktuppgång, märkbart kring höfter, lår och rumpa. Men vad kan vi göra åt det?

image

Östrogenöverskott påverkar vår kropp på 5 sätt:

1)  Det sänker sköldkörtelnivåerna, därigenom minskas ämnesomsättningens funktioner vilket leder till långsammare förbränning av kalorier.

Östrogen ökar produktionen av specifika proteiner (tyroxinbindande globulin) som binder och deaktiverar sköldkörtelhormoner, som kontrollerar ämnesomsättningen. Detta betyder att ämnesomsättningen och kaloriförbränningen saktas ner.

Detta är inte ett problem under normala omständigheter, östrogen är inte för högt, när kroppen får ägglossning. Fettlagringen ökar i några dagar så att kroppen har tillräckligt med energi för att fostret ska växa vid graviditet.

2)  Det lagar fett i kroppen

Ämnesomsättningen saktar ner och fett lagras. Östrogennivåerna förblir förhöjda i kroppen och det finns inte tillräckligt med progesteron för att balansera dem, vilket leder till en ond cirkel. Det sker för att fettcellerna släpper också ut östrogen och stimulerar ansamlingen av extra kilon.

3)  Samlar vatten i kroppen

Alla kvinnor som haft sin mens vet allt om uppblåsthet. Det är ännu ett irriterande symptom som kommer med östrogenet. Genom att spara vatten i kroppen ser vi till att det finns tillräckligt med vätska för att förtjocka livmoderslemhinnan där ägget potentiellt kan bo. 

När östrogenaktiviteten är hög, kan kvinnor bli uppblåsta och svullna och får problem när de vill klä sig i sina favoritkläder. Det är faktiskt väldigt irriterande och jobbigt.

4)  Ökar aptiten

Ännu ett jobbigt moment är ett märkbart förhöjt begär för fet eller söt mat. Ett begär efter kalorier! Detta begär och sötsug är länkat till våra instinkter mot att fortplanta oss, eftersom det krävs extra kalorier för graviditeten och senare för amning.

5)  Sömnproblem

Och sömnproblem, som man vet är länkat till viktuppgång eller problem att gå ner i vikt. Enligt American Sleep Foundation, så många som 67%  av kvinnor har problem med sömnen, minst några nätter i veckan. Och det är väldigt relaterat till obalans av könshormoner.

Oftast associerad med kraftig nedgång av det  "vilande" hormonet progesteron precis innan början av menstruationen, förklarar Kathryn Lee, en sömnspecialist vid University of California. Detta betyder att det finns mer östrogen i våra kroppar, vilket fungerar som en extra energikälla. Och med detta kommer sömnproblemen.

Hur kan du balansera ditt östrogen och gå ned i vikt?

EstroLux balanserar hormoner och hindrar att östrogen samlas i överskott, på ett naturligt sätt : med citronmeliss, brunalger, rosmarin, sojafrön, linfrö- och broccoliblomknoppar, och sist men inte minst Vitamin B6 (i dess aktiva form pyridoxalfosfate).